Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Srbsko kvôli povodniam vyhlásilo výnimočný stav: Zomrelo už najmenej päť ľudí!

Záplavy v Srbsku Zobraziť galériu (5)
Záplavy v Srbsku (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Výnimočný stav vyhlásila vo štvrtok vláda v Srbsku v dôsledku silného pretrvávajúceho dažďa a rozsiahlych povodní, ktoré zasiahli krajinu, informoval spravodajský server Vesti-online.

Kabinet premiéra Aleksandra Vučiča požiadal o pomoc Európsku komisiu, ruského premiéra Dmitrija Medvedeva i slovinskú vládu.
      
Situácia v mnohých častiach krajiny i hlavnom meste Belehrad bola kritická a povodne si vyžiadali už najmenej päť obetí vrátane jedného hasiča.
      
Armáda v priebehu dnešného dňa evakuovala doposiaľ 3370 ľudí z najhoršie postihnutých oblastí. V centre Belehradu došlo k výpadkom elektriny, doprava sa odvíjala len veľmi pomaly alebo úplne skolabovala, píše server.
      
Bez elektriny zostalo podľa servera Novosti.rs vyše 300.000 domácností. Podľa meteorológov ide o najsilnejšie zrážky za uplynulých 117 rokov. Premiér Vučič označil povodne za najväčšiu katastrofu v histórii krajiny.
      
Najkritickejšia situácia bola na západe krajiny, kde voda zaplavila alebo zničila množstvo cestných komunikácií. Katastrofálny bol stav v meste Valjevo, ktoré po tom, čo ho úplne zaplavila rieka Kolubara, zostalo odrezané od okolia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu