Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smrtiaci vírus MERS opäť zabíjal: Celkovo má na konte už 157 obetí!

Vírus MERS
Vírus MERS (Zdroj: SITA)

DAUHA – Saudská Arábia vo štvrtok informovala o úmrtí ďalších 10 ľudí, ktorí sa nakazili vírusom spôsobujúcim Blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS). Ako uvádza ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení, päť osôb zomrelo v utorok a päť v stredu.

Celkovo sa chorobou od roku 2012 nakazilo v Saudskej Arábii už 511 ľudí, z toho 157 chorobe podľahlo. Počet nakazených sa v apríli skoro zdvojnásobil a už v máji vzrástol o ďalších 25 percent. Nárast prípadov spôsobuje obavy najmä v súvislosti s nadchádzajúcim svätým mesiacom Ramadán, keď do kráľovstva pricestujú milióny moslimských pútnikov.

O MERS rokovali v stredu experti na infekčné choroby z Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) a konštatovali, že choroba sa značne rozšírila, no zatiaľ nie je nevyhnutné vyhlásiť núdzový stav. Vírus sa objavil v Saudskej Arábii v septembri 2012 a rozšíril sa aj do ďalších častí sveta vrátane Európy. Nákaza spôsobuje kašeľ, horúčku a následný ťažký zápal pľúc, pričom úmrtnosť predstavuje asi 30 percent. Spôsobuje ho vírus z toho istého kmeňa ako v prípade choroby SARS, ktorá zabila v rokoch 2002 a 2003 najmenej 800 ľudí. Experti predpokladajú, že vírus spôsobujúci MERS sa na človeka prenáša zo zvierat, s najväčšou pravdepodobnosťou z tiav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu