Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dym na radarovej stanici spôsobil zastavenie letov na letiskách v Chicagu

O'Hare je druhým najvyťaženejším letiskom v Spojených štátoch
O'Hare je druhým najvyťaženejším letiskom v Spojených štátoch (Zdroj: SITA)

CHICAGO - Dym vo vnútri radarového zariadenia si v utorok vyžiadal zastavenie všetkých prichádzajúcich aj odchádzajúcich letov na oboch letiskách v americkom meste Chicago, čím došlo k dočasnému zablokovaniu jedného z najväčších leteckých uzlov krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Ako vo svojom vyhlásení uviedla Federálna letecká správa (FAA), všetok personál radarovej stanice typu TRACON v neďalekom meste Elgin sa podarilo bezpečne evakuovať. Príčiny dymu, ktorý sa objavil na druhom poschodí zariadenia, neboli dosiaľ zistené. K incidentu došlo okolo poludnia miestneho času.

Premávku všetkých letov zastavili na medzinárodných letiskách O'Hare a Midway. Prichádzajúce lety, ktoré sa v tom čase nachádzali vo vzduchu, odklonili na záložné letisko v meste Aurora. Podľa špecializovaných webových stránok FlightAware presiahol počet odložených letov na O'Hare 300.

O'Hare je druhým najvyťaženejším letiskom v Spojených štátoch, pričom je významným dopravným uzlom, keďže približne polovica všetkých vybavených pasažierov tam prestupuje na ďalšie letecké spoje. Výpadok jeho prevádzky preto spôsobuje obrovskú reťazovú reakciu v leteckej doprave USA.

Zamestnanci radarovej stanice TRACON sú zodpovední za riadenie letovej dopravy v celom regióne. Hneď ako sa prichádzajúce lietadlo priblíži k príslušnému letisku na menej než osem kilometrov, TRACON automaticky odovzdáva kontrolu lietadla riadiacej veži letiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu