Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predstavuje hrozbu? Experti rokujú o postupe choroby MERS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Experti na infekčné choroby rokujú v utorok v sídle Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve o postupe Blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), ktorý sa v roku 2012 rozšíril zo Saudskej Arábie do ďalších častí sveta vrátane Európy.

Odborníci majú rozhodnúť, či choroba predstavuje hrozbu pre svetovú populáciu a či musí WHO vyhlásiť núdzový stav vyžadujúci si koordinovanú medzinárodnú reakciu. Rokovanie bude pokračovať až do stredy a člen vedenia WHO Keidži Fukuda bude po jeho skončení informovať novinárov o záveroch.

Vírus MERS nakazil v Saudskej Arábii už vyše 500 ľudí, pričom úmrtnosť predstavuje asi 30 percent. Spojené štáty v utorok informovali o dvoch nových prípadoch choroby na Floride, kde sa nakazili dvaja zdravotníci ošetrujúci pacienta s MERS.

Nákaza spôsobuje kašeľ, horúčku a následný ťažký zápal pľúc. Spôsobuje ho vírus z toho istého kmeňa ako v prípade choroby SARS, ktorá zabila v rokoch 2002 a 2003 najmenej 800 ľudí. Experti predpokladajú, že vírus spôsobujúci MERS sa na človeka prenáša z tiav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu