Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česi robia zo Slovákov debilov: Hanobíte našu vlajku, Klausová už napísala list!

Česká vlajka na výstave v Kunsthalle v Košiciach
Česká vlajka na výstave v Kunsthalle v Košiciach (Zdroj: Foto: youtube)

KOŠICE – Česi sú pobúrení. Dôvodom je umelecká inštalácia v Kunsthalle v Košiciach. Autor podľa nich zneuctil národný symbol. Vlajku našich západných susedov umiestnil totiž rovno na zem a mala slúžiť ako rohožka. Vskutku kontroverzná výstava neostala bez povšimnutia. Reagujú šokovaní politici, ba dokonca rozhorčený list napísala aj ich veľvyslankyňa u nás Lívia Klausová. Padli aj nadávky, kvôli výstave sa do Slovákov pustili aj české médiá.

Česi sú pobúrení z výstavy, ktorá bola umiestnená v Hale umenia v Košiciach. Autor inštalácie totiž položil národný symbol – vlajku rovno na zem. Urobil tak z nej obrovskú rohožku, dokonca sprievodcovia vyzývali ľudí, aby si do nej utierali nohy.

Českí vlastenci sú šokovaní a pýtajú sa, ako mohol niekto zneužiť národný symbol na obyčajnú handru na topánky. Podľa nich to už zaváňa hanobením národa. Azda netreba pripomínať, že táto vlajka bola kedysi aj našou. S Čechmi nás spája spoločná minulosť jedného štátu. I po rozdelení je medzi našimi národmi priateľstvo, i keď je pravdou, že miestami cítiť rivalitu. Ale až v takej miere?

Nie len rozzúrení politici odsudzujú počin umelca a košickej Haly umenia. "Mne to gesto ako skautovi a hrdému Moravanovi vadí. Považujem to za hlúpy počin, obzvlášť od našich susedov na Slovensku. Tí usporiadatelia výstavy si mali položiť otázku, ako by asi bolo im, keby sa niekde inde vo svete šliapalo po ich vlajke. Takýto počin nie je umenie, je to debilita," povedal pre denník Blesk politik Petr Gazdík z TOP 09, ktorý pôsobí ako podpredseda Snemovne.

V Kunsthalle v Košiciach bola minulý mesiac putovná výstava „Privátny nacionalizmus". Jej cieľom bolo zachytiť rôzne prejavy neznášanlivosti. O tom, že vyvolala rozruch, niet pochýb. Niektorí návštevníci boli zaskočení, ba dokonca šokovaní. Usilovali sa vlajke vyhnúť, aby národný symbol doslova nepošliapali.

Kontroverzný umelec použil takto vlajku preto, lebo si myslí, že pri delení Československa si Česko našu niekdajšiu spoločnú vlajku jednoducho ukradlo. Tento počin však rozhodne neostal nepovšimnutý. Reagovala aj česká veľvyslankyňa na Slovensku Lívia Klausová. "Česká veľvyslankyňa už využila diplomatické cesty, aby dala najavo, že takéto využitie českej vlajky je nevhodné," povedal pre české médiá David Frous z ministerstva zahraničných vecí.

Súčasný pohľad na umenie ponúka v skutku veľa možností. Už dávno sa v umení stiera hranica medzi tým, čo je pekné a čo už škaredé, i keď v oboch prípadoch ide o estetické kategórie. Neplatí, že škaredé nemôže byť umenie. Súčasní umelci však zachádzajú ešte ďalej a prestupujú hranice morálky, či spoločenských zásad. Jedným z hlavných cieľov súčasného umenia je šokovať, a teda vyvolať emócie - pozitívne alebo negatíven. A to sa podarilo aj na výstave v Hale umenia v Košiciach. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu