Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mohutné tornáda zasiahli centrálnu časť USA: Najmenej deväť mŕtvych!

Tornáda si v centrálnej časti USA vyžiadali najmenej deväť mŕtvych Zobraziť galériu (4)
Tornáda si v centrálnej časti USA vyžiadali najmenej deväť mŕtvych (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najmenej deväť mŕtvych - osem v Arkansase, jedného v Oklahome, si vyžiadali mohutné tornáda, ktoré v nedeľu vyčíňali vo viacerých štátoch v centrálnej časti USA. Oznámila to agentúra AP.

Úrady okresu Faulkner County v americkom štáte Arkansas hlásili najmenej šesť mŕtvych po tom, čo túto oblasť zasiahlo tornádo, informovala miestna televízia KTHV. Takmer 10.000 ľudí zostalo bez elektriny, materiálne škody zatiaľ vyčíslené neboli.

Najviac postihnutými sú mestá Vilonia a Mayflower, kde veterná smršť zničila desiatky obytných domov a firemných budov. V mestečku Vilonia s asi 3800 obyvateľmi, kde tornádo zabilo dvoch ľudí, je podľa úradu šerifa množstvo osôb zranených, ich počet zatiaľ nie je známy.

Tornáda si v centrálnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Do susedného mestečka Mayflower s 2300 obyvateľmi tornádo vtrhlo približne o 19.30 h miestneho času, pričom zničilo asi 45 domov.

Pri Mayfloweri je v oboch smeroch neprejazdná medzištátna diaľnica I-40. Pozdĺž tejto cesty sú na viacerých miestach poškodené elektrické vedenia a vyvrátené stromy.

Tornáda si v centrálnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V štáte Oklahoma prírodný živel zdevastoval mestečko Quapaw s asi 900 obyvateľmi. Hrozba výskytu tornád je momentálne najvyššia v oblasti ohraničenej na západe štátom Nové Mexiko a na východe štátom Tennessee. Úrady celkom deviatich amerických štátov - ďalšie sú Kansas, Missouri, Mississippi, Nebraska, Iowa, Texas a Louisiana - vyzvali obyvateľov na opatrnosť.

Tornáda si v centrálnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mohutné tornádo sa sformovalo pri meste Little Rock v Arkansase a pohybovalo sa na severovýchod na vzdialenosť najmenej 48 kilometrov. Na svojej trase spôsobilo veľké škody.

V piatok zasiahlo niekoľko tornád Severnú Karolínu. V dôsledku toho bolo vážne poškodených alebo zničených asi 200 domov a 16 ľudí museli ošetriť v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu