Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvá vážna stopa o stratenom boeingu: Z mora vytiahli záhadné trosky!

Oblasti prehľadávania trosiek
Oblasti prehľadávania trosiek (Zdroj: SITA)

PERTH - Na austrálskom pobreží bol nájdený bližšie neurčený materiál, ktorý by podľa vyšetrovateľov mohol súvisieť s nezvestným malajzijským lietadlom. To zmizlo pred viac ako siedmimi týždňami s 239 ľuďmi na palube a žiadne trosky sa zatiaľ nenašli.

Materiál bol vyplavený na breh na južnom okraji štátu Západná Austrália pri meste Augusta, ktoré sa nachádza asi tristo kilometrov od prístavu Perth, odkiaľ je riadené pátranie po stratenom lietadle. Austrálska polícia vyplavený materiál zaistila a vyšetrovatelia ho teraz skúmajú. Ide o prvú potenciálnu stopu po zmiznutom boeingu od 4. apríla, kedy boli v Indickom oceáne zachytené možné signály z čiernych skriniek lietadla.

Malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein dnes uviedol, že malajzijská vláda schválila vytvorenie medzinárodného tímu, ktorý by mal vyšetriť zmiznutie boeingu spoločnosti Malaysia Airlines na ceste z Kuala Lumpur do Pekingu. Predpokladá sa, že sa lietadlo odchýlilo z plánovanej trasy a zrútilo v Indickom oceáne. Dôvody ale nie sú známe.

"Hlavnou úlohou vyšetrovacieho tímu je vyhodnotiť, vyšetriť a stanoviť skutočnú príčinu nešťastia tak, aby bolo možné predísť podobným nešťastiam v budúcnosti," vyhlásil Hussein. Zároveň dodal, že vláda rokuje s malajzijskou štátnou ropnou firmou Petronas a ďalšími spoločnosťami ohľadom rozšírenia podmorských pátracích operácií.

Po troskách stroja denne pátra na hladine Indického oceánu západne od austrálskych brehov asi dvadsiatka lodí a lietadiel. Americká robotická ponorka Bluefin 21 navyše prehľadáva dno oceánu v oblasti, kde boli zaznamenané možné signály z čiernych skriniek.

Austrálsky minister obrany David Johnston dnes uviedol, že ak sa ponorke Bluefin 21 nepodarí nájsť na morskom dne trosky stroja, bude v ďalšej etape hľadania nasadený pravdepodobne silnejší sonar schopný pracovať vo väčších hĺbkach. Robot už preskúmal 80 percent z vymedzeného územia s rozlohou 310 kilometrov štvorcových, zatiaľ ale nebol úspešný.

Austrália sa teraz radí s Malajziou a Čínou, odkiaľ pochádzala väčšina pasažierov strateného lietadla, o ďalšom postupe. Ten by mal byť podľa BBC oznámený budúci týždeň. "Ak do konca súčasnej fázy pátrania nič neobjavíme, hľadanie neukončíme. Možno spôsob pátracích operácií prehodnotíme, ale neodpočinieme si, kým neurobíme všetko pre vyriešenie tejto záhady," vyhlásil austrálsky premiér Tony Abbott. "Dlhujeme to rodinám ľudí na palube a stámiliónom ľudí, ktorí využívajú leteckú dopravu," dodal.

Austrálsky minister obrany Johnston povedal, že v ďalšej fáze hľadania by mohlo byť použité sonarové zariadenie podobné diaľkovo ovládaným ponorkám, ktoré našli v hĺbke 3800 metrov na dne Atlantiku v roku 1985 vrak Titanicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu