Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobrá správa: Zajatí francúzski novinári sa vrátili domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident François Hollande v nedeľu ráno privítal skupinu štyroch novinárov, ktorí sa vrátili do vlasti zo Sýrie po vyše 10 mesiacoch v zajatí.

Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin a Pierre Torres, ktorých v júni 2013 uniesli, prileteli špeciálnym lietadlom na základňu v severofrancúzskom Évreux, odkiaľ ich následne dopravili vrtuľníkom na parížske predmestie Villacoublay.

Stalo sa tak iba deň po tom, ako ich našli spútaných a so zaviazanými očami vojaci na sýrsko-tureckej hranici. Na neformálnom uvítacom obrade sa zúčastnili aj rodiny novinárov, pričom Hollande označil ich návrat za "okamih radosti a hrdosti" pre Francúzsko.

Francúzsko v súvislosti s oslobodením novinárov nezverejnilo žiadne podrobnosti, turecká tlačová agentúra Dogan však uviedla, že Francúzov na sýrsku juhovýchodnú hranicu s Tureckom priviezla počas noci z piatka na sobotu neznáma skupina.

Tureckí vojaci potom novinárov dopravili do policajnej centrály v provincii Şanliurfa, kde taktiež absolvovali lekársku prehliadku. Turecké ani francúzske orgány únoscov skupiny neidentifikovali, podľa Doganu však nimi boli ozbrojenci povstaleckej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu