Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajina žiada o pomoc svetových lídrov: VIDEO masového presunu vojsk!

Ozbrojení aktivisti obsadili regionálnu administratívnu budovu v Slovjansku Zobraziť galériu (29)
Ozbrojení aktivisti obsadili regionálnu administratívnu budovu v Slovjansku (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Rusko zhromaždilo desaťtisíce dobre vybavených vojakov neďaleko ukrajinskej hranice - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii. Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta informoval, že dnes začal v oblasti "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku".

NAŽIVO z rozbúrených ulíc Slovjanska


Live streaming video by Ustream

19:52  Lídri Európskej únie by sa mohli stretnúť už budúci týždeň na summite, aby sa dohodli na ďalších sankciách voči Rusku. V pondelok to uviedol francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. „Ak to bude potrebné, mohlo by sa budúci týždeň uskutočniť stretnutie hláv štátov a vlád na európskej úrovni, kde by mohli byť prijaté nové sankcie,“ povedal Fabius novinárom počas schôdzky šéfov diplomacií štátov EÚ v Luxemburgu, kde v pondelok rokovali o ukrajinskej kríze.

19:24 Akékoľvek použitie sily proti proruským demonštrantom na východe Ukrajiny by mohlo viesť k občianskej vojne, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andrej Kelin.

18:57 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov sa v pondelok vyslovil za nasadenie mierových síl OSN v mestách na východe krajiny, kde proruskí vzbúrenci okupujú budovy štátnych orgánov.

18:38 Ruské bojové lietadlo počas uplynulého víkendu opakovane preletelo v blízkosti americkej vojnovej lode v Čiernom mori. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu. "Toto provokatívne a neprofesionálne konanie je v rozpore s ich (ruskými) národnými protokolmi a predchádzajúcimi dohodami o profesionálnej interakcii medzi našimi armádami," uviedol hovorca Pentagónu, plukovník Steve Warren.

18:11 Spojené štáty zvažujú možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine, ktorá čelí odporu separatistov vo viacerých mestách pri hraniciach s Ruskom. Vyhlásil to dnes Thomas Shannon, poradca ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.

17:43 Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk privítal dnes v Kyjeve švajčiarskeho prezidenta a zároveň úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Didiera Burkhaltera, ktorý mu prisľúbil, že sa bude snažiť o zvýšenie počtu pozorovateľov OBSE na Ukrajine.

17:19 Francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron dnes dôrazne odsúdili prejavy násilia na východe Ukrajiny v uplynulých dvoch dňoch. Stalo sa tak počas ich telefonátu, v ktorom konzultovali aktuálny vývoj v postsovietskej republike.

17:04 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Informovali o tom zhodne ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že samotný obsah rozhodnutia podlieha utajeniu.

16:48 Zvukové záznamy údajnej komunikácie ruských diverzantských skupín na východe Ukrajiny s velením v Ruskej federácii zverejnila dnes na svojom kanáli na portáli YouTube Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Podľa názoru SBU prebieha na východe Ukrajiny rozsiahla vojenská agresia Ruskej federácie, ktorá sa realizuje prostredníctvom diverzantských a prieskumníckych zložiek generálneho štábu ruských ozbrojených síl s cieľom ovládnuť tamojšie verejné budovy, sídla obvodných a mestských samospráv, terorizovať miestne obyvateľstvo a prekaziť plánované rokovania medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruskej federácie, Európskej únie a USA.

16:41 Pod kontrolou proruských aktivistov je dnes už aj sídlo mestskej rady vo východoukrajinskej Horlivke, kde separatisti už skôr ovládli policajnú stanicu.

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin sleduje situáciu na Ukrajine s veľkým znepokojením, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters. Na otázku, aká bola Putinova reakcia na výzvu separatistov na východe Ukrajiny, aby im šéf Kremľa osobne pomohol, Peskov odpovedal, že takých výziev z rôznych oblastí na východe Ukrajiny teraz žiaľbohu prichádza veľmi veľa. "Prezident sleduje vývoj situácie na Ukrajine s veľkým znepokojením," dodal Peskov.

16:15 Do Slavjansku podľa správ televízie Espreso dnes prišlo niekoľko nákladných automobilov naložených guľometmi a granátometmi. Vozidlá sú bez poznávacích značiek a sprevádzajú ich ozbrojenci v ruských maskovacích uniformách bez hodnostného označenia. Náklad údajne zložili u mestskej radnice okupovanej separatistami.

16:03 Ukrajinské vojenské jednotky sa vo veľkom presúvajú prístavným mestom Mariupoľ. Natočiť sa ich podarilo proruským radikálom presúvajúcim sa opačným smerom.

15:58 Proruskí separatisti, ktorí sa hlásia k takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny, vyzvali dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im pomohol s obranou proti ukrajinským vládnym jednotkám, informovala agentúra Reuters. Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

15:56 Ďalšie zábery z útoku na policajnú stanicu v Horlivke na východe Ukrajiny.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

15:54 Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pricestovali do mesta Slavjansk, ktoré bolo dejiskom najnovších krvavých nepokojov na juhovýchode Ukrajiny. Informovala v pondelok ukrajinská televízia. „Predstavitelia OBSE sa rozmiestňujú na Ukrajine s cieľom preskúmať súčasnú situáciu,“ uviedol nemenovaný člen organizácie pre stanicu 24. Podľa zdroja má tím pozorovateľov v úmysle monitorovať situáciu vo viacerých ukrajinských mestách bez toho, aby zasahoval do tamojšieho diania.

15:44 Nasledujúce video má dokazovať, že slovjanske letisko je pod kontrolou proruských radikálov. Jeden z aktivistov v ňom tvrdí, že ho obsadili, aby tu nemohli pristávať ukrajinské lietadlá.

15:33 Francúzsky socialista Julien Dray tvrdí, že situáciu na Ukrajine zhoršila EÚ, keď vo februári uznala novú vládu v Kyjeve za legitímnu. Dray, ktorý je podpredsedom Socialistickej strany v regióne Ile-de-France, v dnešnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMC a televíziu BFMTV uviedol, že "Európa napriek dohode z 21. februára uznala za legitímne to, čo v skutočnosti bol štátny prevrat ulice, Majdanu".

15:28 Situácia v Doneckej a Luhanskej oblasti podľa Turčynova presne kopíruje krymský scenár. Rusko podľa prezidenta vysiela na východ Ukrajiny špeciálne jednotky, ktoré s použitím zbraní obsadzujú administratívne budovy a ohrozujú životy "státisícov Ukrajincov". Na rozdiel od Krymu však väčšina obyvateľov východných regiónov separatistov nepodporuje, upozornil prezident.

15:26 Policajnú stanicu radikáli demolovali všetkým, čo im prišlo pod ruky. Vo vnútri dokonca založili aj niekoľko menších požiarov. Udalosti v Horlivke zodpovedajú situácii v ďalších najmenej deviatich mestách vo východných a južných častiach Ukrajiny, kde sa veľká časť obyvateľstva hlási k ruskej národnosti a ozbrojení separatisti okupujú štátne budovy.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

15:24 Proruskí separatisti počas útoku na policajnú stanicu v Horlivke napadli aj britského novinára Fredericka Paxtona.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

15:19 Ukrajina by spolu s OSN mohla vykonať v nepokojných regiónoch na východe krajiny "spoločnú mierovú operáciu". V telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN to dnes navrhol úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Misia by mala potvrdiť, že akcie ukrajinskej armády a polície namierené proti teroristom sú oprávnené, citovala z prezidentových slov agentúra Unian.

15:16 Vojenský vrtuľník letiaci ponad Slovjansk.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Twitter)

15:08 Na fotografii sa muž snaží brániť ukrajinského policajta pred proruskými aktivistami, ktorí obsadili stanicu v Horlivke.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

15:01 Ukrajina je pripravená úplne uzavrieť hranice s Ruskom v dôsledku pokračujúceho prenikaniu ruských agentov a ďalších ruských provokácií. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes vyhlásil námestník ukrajinského ministra zahraničia Danylo Lubkivskyj. V prípade priamej ruskej intervencie budú podľa neho ukrajinské jednotky "náležite reagovať".

14:58 Záchranári ošetrujú ukrajinského policajta, ktorý bol zranený počas útoku na policajnú stanicu v Horlivke.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

14:50 Ukrajinský policajt v ruke s ukrajinskou vlajkou stojí na streche nad vchodom do policajnej stanice v Horlivke, ktorú počas dnešného dňa napadli a obsadili proruskí aktivisti.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší policajti strážia vchod stanice.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

14:38 Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková dnes vyzvala lídrov všetkých krajín, aby na Rusko uvalili sankcie tretieho stupňa a požiadala ich, aby ukrajinskému ľudu poskytli "priamu vojenskú pomoc". Na svojej facebookovej stránke dnes Tymošenková napísala, že "Ukrajine bola vyhlásená vojna".

Dodala, že ešte nedávno bola presvedčená, že súčasnú krízu v krajine možno vyriešiť pokojne a zabrániť tak širokospektrálnej ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. "Táto šanca je stratená. Nezastavia sa, kým ich my nezastavíme," upozornila Tymošenková.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: FB)

14:30 Video zachytáva muža, ktorý je podľa vlastných slov ruským podplukovníkom, ako organizuje policajtov krátko po tom, ako proruskí separatisti prevzali kontrolu nad policajnou stanicou v meste Horlivka. Podľa denníka Ukrajinská Pravda je muž zo Simferopolu a má ruský pas.

14:35 Asi 200 separatistov demonštruje pred budovou v Lugansku a skanduje "Nechceme byť podriadení Kyjevu", informovala o tom agentúra UNIAN.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Twitter)

14:25 Nepokoje sa podľa ukrajinských médií šíria aj do ďalších miest na východe krajiny. Separatisti sa podľa televízie Espreso chystajú k násilnej akcii v mestách Antracyt a Alčevsk v Luhanskej oblasti. Obe mestá sú vzdialené asi 50 kilometrov od hraníc s Ruskom. V Alčevsk polícia zablokovala cesty vedúce od Luhansku a Donecku, aby zabránila príchodu povstaleckých posíl.

14:20 Ukrajinský politológ Maksim Rozumnyj tvrdí, že Rusko sa na štvorstranných rokovania v Ženeve bude snažiť zmeniť tému diskusií tak, aby to preň bolo výhodné. Rusko sa pokúsi urobiť z udalostí na východe Ukrajiny hlavnú tému rokovania. V Rusku chcú, aby sa v Ženeve rokovalo o tom, ako spoločnými silami stabilizovať situáciu na Ukrajine, vyhlásil Rozumnyj v exkluzívnom rozhovore pre agentúru Ukrinform.

14:10 Časť policajtov v Horlivke sa podriadila ruskému plukovníkovi

Skupina proruských aktivistov sa dnes zmocnila policajnej stanice v meste Horlivka na východe Ukrajiny a vymenovala nového náčelníka polície. Podľa agentúry UNIAN aktivisti pred útokom deklarovali, že žiadajú, aby sa im polícia podriadila a vydala zbrane. Policajtom, ktorí sa pred útokom zabarikádovali v budove, aktivisti údajne pohrozili smrťou, ak sa "do dvoch dní" nepridajú na "stranu národa".

Časť policajtov sa neskôr pridala na stranu proruských aktivistov a podľa UNIAN sa podriadili podplukovníkovi ruskej armády. Muž v maskovacej uniforme sa skupine prebehnuvších horlivských policajtov sám predstavil ako podplukovník ruskej armády zo Simferopola na Kryme a predložil im k nahliadnutiu svoj ruský pas. Súčasne im predstavil nového veliteľa polície v meste.

13:40 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že za eskaláciou napätia na východnej Ukrajine by mohlo byť Rusko. "Máme (k dispozícii) viacero zdrojov, ktoré naznačujú, že Rusko môže zohrávať rolu v nepokojoch (na východnej Ukrajine)," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckého MZV na tlačovej konferencii v Berlíne.

13:10 Do Slovjansku podľa serveru Lb.ua dnes popoludní dorazilo niekoľko vojenských nákladných vozidiel s posilami. Ľudia z nich vystupovali ozbrojení guľometmi, ostreľovacími puškami a granátmi.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: lb.ua)

12:40 Gubernátor Doneckej oblasti vyzval obyvateľov regiónu, aby zachovali rozvahu, nedali sa vyprovokovať a nedopustili eskaláciu situácie. Protiteroristická operácia sa začala po tom, ako vypršalo ultimátum, ktoré v nedeľu dalo ukrajinské vedenie separatistom na východe krajiny.

Podľa agentúry Reuters separatisti nevyhoveli výzve zložiť zbrane, vzdať sa a opustiť obsadené vládne budovy, čo mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny boli podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov, čo avizoval aj dočasný prezident Oleksandr Turčynov.

12:30 Protestujúci stavajú barikády na ulici v Slovjansku.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Twitter)

12:19 Na policajnú stanicu v meste Horlivka na východe Ukrajiny zaútočilo najmenej 100 proruských aktivistov, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Podľa agentúry UNIAN útočníci žiadajú, aby sa im polícia podriadila. Policajti sa v budove zabarikádovali.

Ukrajinská televízia odvysielala zábery na posádky sanitiek, ktoré ošetrovali ľudí zranených pri útoku na hlavné sídlo polície v 300-tisícom meste Horlivka v Doneckej oblasti. Prorusky naladení ľudia sa začali schádzať aj pred budovou mestskej rady v meste Jasinovata v Doneckej oblasti. Podľa miestnych médií sú odhodlaní budovy sa zmocniť útokom.

12:16 Zábery z posledných hodín na krízou zmietanej Ukrajine.

12:13 Súčasná kríza na Ukrajine môže byť ukončená len prostredníctvom politického riešenia. Vyhlásil to dnes podľa agentúry Reuters čínsky minister zahraničia Wang I počas stretnutia so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Peking sa k dianiu na Ukrajine príliš nevyjadruje a zostáva skôr stranou.

11:59 Bulharský minister vnútra Angel Najdenov označil "za provokáciu" pokračujúce prieskumné lety ruských stíhačiek nad Čiernym morom - na hraniciach s bulharským vzdušným priestorom. Informovala dnes o tom agentúra APA. Najdenov pre sofijský denník 24 Časa uviedol, že Rusko od anexie Krymu sústavne porušuje rovnováhu v čiernomorskom priestore. Minister dodal, že ruské bojové stíhačky síce nenarušili bulharský vzdušný priestor, ale nelietajú tam, aby "zamávali dovolenkárom na pobreží".

11:55 Proruskí radikáli podľa Kyiv Postu zaútočili na policajnú stanicu v meste Horlivka v Doneckej oblasti. Predtým, ako obsadili budovu, protestujúci hádzali kamene do okien a založili niekoľko malých požiarov, ktoré však policajti rýchlo uhasili. Aby odvrátili útok radikálov, hádzali omračujúce granáty. Pred budovou potom prišlo k malému stretu policajtov s protestujúcimi.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: ustream.tv)

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: hromadske.tv)

11:45 Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nevylúčil referendum o jednote Ukrajiny. Je presvedčený, že by sa v ňom väčšina Ukrajincov vyjadrila pre nerozdeľovanie krajiny. Hlasovanie by sa mohlo konať spoločne s prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 25. mája, citovala Turčynova agentúra Reuters. Prezident dodal, že protiteroristická operácia proti proruským ozbrojencom, ktorí obsadili úrady na východe krajiny, začne čoskoro a región tak bude "čoskoro stabilizovaný".

11:40 Ruská armáda pri meste Lugansk prekročila hranicu s Ukrajinou. Zatiaľ nie je známe v akých počtoch a s akou technikou, potvrdil to admirál Igor Kabanenko.

11:35 Videozábery po prestrelke v Slovjansku.

11:33 Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova na Ukrajine nie sú žiadni ruskí agenti a Moskva žiada vysvetlenie ohľadom návštevy šéfa CIA v Kyjeve.

11:30 "Ruské vojská stojace v blízkosti ukrajinských hraníc sú v plnej bojovej pohotovosti. Zároveň však nepozorujeme zvýšenie počtu vojakov na hraniciach," vyhlásil dnes riaditeľ ukrajinského Centra pre vojensko-politické štúdie Dmitrij Tymčuk. Objavili sa však aj informácie, že časť ruských vojsk už prekročila hranice.

11:20 Fotografia zachytáva sivý džíp, v ktorom mala byť zastrelená jedná z obetí hlásených zo Slovjansku. Kaluž krvi vedľa džípu údajne patrí mŕtvemu členovi proruskej národnej domobrany Donbas.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: http://uainfo.org)

"Satelitné zábery ukazujú, že v blízkosti hranice s Ukrajinou sa nachádza od 35.000 do 40.000 ruských vojakov vybavených bojovými lietadlami, tankami, delostrelectvom a jednotkami logistickej podpory," citovala Lyalla Granta agentúra Reuters.

"A to okrem 25.000 ruských vojakov nezákonne umiestnených na Kryme," dodal zástupca Británie vo vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Ukrajine.

Zasadnutie zvolali na žiadosť Ruska po náraste násilia na východe Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že je znepokojený oznámením Ukrajiny, že vyšle ozbrojené sily na potlačenie čoraz odvážnejších proruských separatistov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Zo Slovjanska hlásia štyri obete na životoch

Obeťami proruských aktivistov v meste Slovjansk na východe Ukrajiny sa stali štyria ľudia, informovala agentúra UNIAN s tým, že situácia v meste je veľmi napätá. Ľudia nevychádzajú zo svojich príbytkov. Mnohé obchody v meste zostali zavreté a v školách dnes zrušili vyučovanie, informovala agentúra RIA Novosti.

O život prišli v nedeľu dvaja dôstojníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorí zahynuli pri streľbe na kontrolný post pri vstupe do mesta. Ďalšie dve osoby - civilistov v aute - zastrelili na ulici, dodala UNIAN s odvolaním sa na televíziu TSN.ua.

Prívrženci federalizácie nezložili zbrane; armáda sa chystá na zásah

Ultimátum, ktoré dalo ukrajinské vedenie separatistom v Slovjansku na východe krajiny, dnes ráno vypršalo bez toho, aby boli zaznamenané prípady, že skladajú zbrane, vzdávajú sa a opúšťajú obsadené vládne budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

V súlade s nariadením dočasného prezidenta, predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova, tak separatisti mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov.

Keďže tak neurobili, ukrajinské ozbrojené sily a tzv. silové štruktúry pristúpia na východe Ukrajiny k špeciálnej operácii, spresnila agentúra Ukrinform.

 

OSN: Západné krajiny a Rusko sa vzájomne obviňujú z krízy na Ukrajine

Západné krajiny a Rusko si na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v nedeľu večer vymieňali obvinenia z prehlbujúcej sa krízy na Ukrajine. Informovali o tom v noci na dnes svetové agentúry.

"Situácia na juhovýchodnej Ukrajine sa dostáva mimo kontroly," povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin rade po tom, ako dal Kyjev separatistom ultimátum, aby opustili obsadené vládne budovy a zložili zbrane, inak im hrozí operácia bezpečnostných síl.

"Je to Západ, ktorý rozhodne o príležitosti zabrániť občianskej vojne na Ukrajine," vyhlásil Čurkin. "Niektorí ľudia, aj v tejto sále, nechcú vidieť skutočné dôvody toho, čo sa deje na Ukrajine, a neustále v tom vidia ruku Moskvy. Stačilo. Už stačilo," dodal s tvrdením, že naopak Ukrajina využíva radikálne neonacistické skupiny na narúšanie stability.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Americká veľvyslankyňa Samantha Powerová obvinila Moskvu, že podnecuje nestabilitu na Ukrajine a šíri dezinformácie. Protestujúci na východe Ukrajiny sú podľa nej dobre organizovaní a majú vojenské vybavenie.

"Ohrozené sú životy nevinných civilistov. Napriek tomu sme bombardovaní ruskými dezinformáciami a propagandou, pokým sú Ukrajinci konfrontovaní s popudzovaním a násilím," povedala Powerová. "Toto nie sú protesty, toto sú profesionálne vojenské operácie."

Britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant uviedol, že Rusko zhromaždilo neďaleko ukrajinskej hranice od 35.000 do 40.000 dobre vybavených vojakov - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii.

Ukrajinský veľvyslanec Jurij Serhejev po zasadnutí rady povedal, že "toto nie je vojna medzi Ukrajincami, toto bolo umelo vytvorené". "Odporúčam ruským kolegom, aby zavolali svojim ministrom, povedal im, nech zavolajú svojim agentom, aby prestali robiť, čo robia, nepodnecovali separatizmus, a tak nájdeme cestu, ako to zvládnuť," citovala ho agentúra AP.

Prvé mimoriadne zasadnutie BR OSN o ukrajinskej kríze za niekoľko týždňov zvolali na žiadosť Ruska. Podľa diplomatov si Moskva želala stretnutie za zatvorenými dverami, Francúzsko a ďalšie západné krajiny však trvali na verejnom zasadnutí.

Ukrajina žiada o pomoc
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Rada ani tentoraz - podobne ako na početných doterajších zasadnutiach na tému Ukrajiny - nepodnikla žiadne konkrétne kroky, čomu bránia ostré rozpory medzi Ruskom a Západom. V marci Rusko vetovalo západný návrh rezolúcie, ktorá by odsúdila referendum o odčlenení Krymu od Ukrajiny.

Na nedeľňajšom zasadnutí sa žiadna z krajín dôrazne nepostavila na obhajobu Ruska, konštatovala agentúra Reuters. Tradičný spojenec Moskvy v BR OSN, Čína, len vyzvala všetkých aktérov v ukrajinskej kríze, aby "zachovali pokoj a zdržanlivosť".

Ukrajina: Washington zverejnil ďalší zoznam "nepravdivých tvrdení" Moskvy

Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo v nedeľu nový zoznam desiatich tvrdení Ruska, ktoré sú podľa neho nepravdivé a ktorými Moskva ospravedlňuje svoje konanie na Ukrajine po marcovom anektovaní Krymu.

Prvý takýto zoznam vydal Washington pred niečo vyše mesiacom a Moskva ho vtedy odmietla ako "primitívne skreslenie skutočnosti", ako cynický a uplatňujúci dvojaký meter.

"Rusko naďalej spriada nepravdivý a nebezpečný príbeh, aby ospravedlnilo svoje nelegálne konanie na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie USA, nazvanom "Ruská fikcia: pokračovanie. Desať ďalších nepravdivých tvrdení o Ukrajine", informovala v noci na dnes agentúra Reuters.

V novom zozname americké ministerstvo uvádza, že v rozpore s tvrdeniami Moskvy vyvíjajú na Ukrajine činnosť ruskí agenti, pričom Rusko tam podnecuje nepokoje.

"To, čo sa deje vo východnej Ukrajine, by sa nedialo bez toho, aby ruské dezinformácie a provokatéri vyvolávali nepokoje. Nedialo by sa to, keby na hranici neboli zhromaždené veľké ruské vojenské sily, ktoré destabilizujú situáciu svojou otvorenie výhražnou prítomnosťou," píše sa vo vyhlásení.

Americké MZV dodáva, že sa neobjavili dôkazy o významnom odsune ruských síl od hranice napriek tvrdeniam, že Rusko odtiaľ nariadilo čiastočné stiahnutie jednotiek. Okrem toho Moskva podľa Washingtonu používa energiu ako zbraň voči Kyjevu, aj keď tvrdí opak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu