Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česi chcú zaviesť menšie dane: Zníženie sa dotkne liekov a kníh

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká republika (ČR) od budúceho roka môže zaviesť 10-percentnú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a knihy, zníženie zostávajúcich sadzieb je však vzhľadom na výdavkové plány vlády nepravdepodobné. Uviedol to v stredu premiér Bohuslav Sobotka. Na zavedení tretej sadzby DPH sa tento rok po nástupe k moci dohodli strany vládnej koalície.

Lieky a knihy v ČR v súčasnosti podliehajú najnižšej sadzbe DPH 15 %. Návrh ministerstva financií počíta aj so znížením existujúcich sadzieb DPH 15 % a 21 % o jeden percentuálny bod od roku 2016. To by však bolo podľa premiéra Sobotku náročné vzhľadom na vládne plány zvyšovania dôchodkov a investícií do infraštruktúry. Sociálni demokrati považujú novú 10-percentnú sadzbu za prijateľný kompromis, povedal premiér po zasadnutí vládneho kabinetu. 

Česká vláda sa zaviazala udržať deficit verejných financií pod maastrichtským limitom EÚ 3 % hrubého domáceho produktu. Od znižovania rozpočtového schodku, ktorý plánovala predchádzajúca vláda, však Sobotkov kabinet ustúpil s cieľom podporiť zotavenie ekonomiky po vlaňajšom prepade do recesie. Podľa prepočtov ministerstva financií by zníženie súčasných sadzieb DPH spôsobilo výpadok príjmov v objeme 16,3 mld. CZK. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu