Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Vláde horší deficit vyhovuje, nemusí šetriť

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláde by horší deficit vyhovoval, aby nemusela šetriť. Tvrdí to predseda strany SaS Richard Sulík v reakcii na v stredu zverejnené dáta o hospodárení verejnej správy. Podľa nich Slovensko vlani stlačilo deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu, avšak už na jeseň po uplatnení novej metodiky to nemusí byť pravda.

Zároveň platí, že pri poklese deficitu pod 3 % sa bude musieť znížiť sadzba dane z pridanej hodnoty na 19 %, čo by znamenalo výpadok príjmov vyše 200 mil. eur.

"Peter Kažimír sa ocitol v postavení schizofrenického ministra financií. Rád by sa pochválil dobrým hospodárením v minulom roku, ale dobré hospodárenie by zároveň znamenalo, že bude mať neskôr v pokladnici menej peňazí," uvádza sa vo vyhlásení SaS. 

Šéf strany Richard Sulík zároveň tvrdí, že skutočným znížením deficitu pod 3 % a znížením sadzby dane z pridanej hodnoty mohla vláda pomôcť ľuďom. "Mohli v minulom roku stlačiť deficit pod tri percentá a následne pomôcť ľuďom prostredníctvom zníženia dane z pridanej hodnoty na 19 percent, ich sociálne cítenie ostalo tvrdé ako skala," dodal. 

Minister financií Peter Kažimír pritom v stredu neuviedol, aké číslo deficitu na jeseň po aplikovaní novej metodiky z Bruselu očakáva. Podľa medializovaných informácií by však Eurostat nemal do konsolidácie započítať príjmy z otvorenia druhého piliera, čo by mohlo znamenať, že vlaňajší deficit napokon nižší ako 3 % nebude a že sa teda zatiaľ ani nebude znižovať sadzba dane z pridanej hodnoty. Aktuálne pritom Eurostat hovorí o slovenskom vlaňajšom deficite na úrovni 2,77 % hrubého domáceho produktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu