Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vstup do EÚ bol správny, myslia si dve tretiny Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer dve tretiny populácie Slovenska (66,3 percenta) si myslí, že vstup Slovenska do Európskej únie bolo správne rozhodnutie. Za jednoznačne správne ho považuje 19,9 percenta a pre 46,4 percenta to bolo skôr správne rozhodnutie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil v dňoch od 26. februára do 4. marca na vzorke 834 respondentov.

Prieskum ďalej podľa agentúry ukázal, že rozhodnutie SR vstúpiť do EÚ považuje za nesprávny krok necelá tretina (29,2 percenta) respondentov. Z nich 8,6 percenta opýtaných označilo vstup do EÚ ako jednoznačne nesprávne rozhodnutie a 20,6 percenta respondentov sa priklonilo k názoru, že išlo o skôr nesprávne rozhodnutie.

Podľa výsledkov prieskumu, získanie členstva v únii pokladajú za správne najmä súčasní voliči SDKÚ-DS (92,4 percenta), NOVA (89,6 percenta) a Most-Híd (83,6 percenta). Najmenej sa k tomuto názoru hlásia voliči ĽS NS (35,4 percenta). Tí zároveň vedú rebríček slovenských odporcov EÚ s takmer dvojtretinovým podielom (64,6 percenta voličov ĽS NS) a viac ako tretina euroskeptikov je aj v SNS (37,2 percenta), KDH (35,7 percenta) a SMK (34,9 percenta).

Anketári sa účastníkov prieskumu pýtali aj na ďalší vývoj EÚ v najbližšej budúcnosti, resp. želanie respondentov, kam by sa únia mala uberať v tomto desaťročí. Zachovanie súčasnej podoby EÚ bez väčších zmien si želalo 43,4 percenta účastníkov výskumu. Za stabilitu sú najmä voliči SDKÚ-DS (65,9 percenta) a NOVA (61,5 percenta). Výrazné posilnenie kompetencií EÚ aj na úkor suverenity členských štátov, alebo až vznik spoločného federálneho štátu z členov EÚ by preferovalo 23,6 percenta respondentov. Za posilňovanie EÚ sú najmä voliči SMK (31,1 percenta), Smer-SD (29,6 percenta), OĽaNO (29,5 percenta) a SDKÚ-DS (20,1 percenta). Zánik EÚ a návrat k úplnej suverenite národných štátov by si prialo 22,9 percenta opýtaných. Regrutujú sa predovšetkým spomedzi voličov ĽS NS (69,5 percenta), respektíve SaS (26,9 percenta) a SNS (26,5 percenta).

Omnibusový výskum bol podľa Agentúry MVK realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu