Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kerry: Irán by dokázal vyrobiť atómovú bombu za dva mesiace

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Irán by v súčasnosti dokázal vyrobiť štiepny materiál na atómovú bombu približne za dva mesiace, povedal dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry pri vypočutí v Senáte.

Kerry tak reagoval v súvislosti s otázkou, či sa vyjednávači na rokovaniach vo Viedni snažia predĺžiť obdobie výroby štiepneho materiálu na šesť až 12 mesiacov. Šéf americkej diplomacie to však priamo nepotvrdil, pretože rokovania pokračujú, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Kerryho poznámky vo Washingtone zdôraznili obavy západných krajín z jadrových zámerov Iránu a veľké rozpory medzi oboma stranami, ktoré stále môžu zmariť dohodu.

Spoločným cieľom mocností - Británie, Francúzska, Číny, Ruska, Nemecka a Spojených štátov - pri rokovaniach je, aby Irán obmedzil svoj jadrový program do takej miery, že sa obdobie na výrobu štiepneho materiálu potrebného pre bombu predĺži možno až na rok.

Veľmoci chcú od Iránu, aby znížil počet centrifúg a celkové množstvo obohateného uránu vyrábaného v krajine, čo by predĺžilo tento možný časový limit.

Hlavní vyjednávači Iránu, USA, Francúzska, Nemecka, Británie, Číny a Ruska - pod vedením Európskej únie - začali dnes dvojdňovú schôdzku v sídle OSN vo Viedni. Od februára tohto roka sa tam stretli už dvakrát.

Nové kolo rokovaní o iránskom jadrovom programe by podľa očakávaní malo uzavrieť "zdĺhavú predbežnú diskusiu" a v máji sa začne rokovať o texte definitívnej dohody.

Západné krajiny Iránu vyčítajú, že tajne pripravuje výrobu atómovej bomby. Teherán to popiera a tvrdí, že jeho jadrový program je určený výlučne na mierové účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu