Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lavrov: Ukrajina musí rešpektovať potreby regiónov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes odmietol obvinenia USA, že Moskva destabilizuje situáciu na Ukrajine. Uviedol, že pomery tam sa môžu zlepšiť jedine vtedy, ak nová vláda v Kyjeve začne brať do úvahy záujmy po rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Vo vystúpení na spoločnej tlačovej konferencii s angolským rezortným kolegom Georgesom Chikotim Lavrov zopakoval výzvu Moskvy na začatie ústavnej reformy na Ukrajine, aby boli zaručené práva tamojšieho rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Lavrov súčasne kritizoval nové ukrajinské vedenie, že od nástupu k moci nevyslalo žiadne pozitívne signály k východu a juhu Ukrajiny, kde sa preto "ľudia domnievajú, že Kyjev ich záujmy ignoruje".

Ruský minister súčasne pripomenul rad negatívnych krokov voči tejto časti obyvateľstva Ukrajiny. Ako príklad uviedol zrušenie zákona o regionálnych jazykoch, pričom však spresnil, že dočasný prezident Oleksandr Turčynov ho napokon nepodpísal. "Ale signál bol vyslaný," upozornil Lavrov.  

Za negatívum označil aj vyhlásenia o neprípustnosti federalizácie Ukrajiny, ako aj neochotu ukrajinského vedenia uznať ruštinu ako štátny jazyk, "akoby etnickí Rusi nemali žiaden vzťah k ukrajinskej štátnosti".

"Všetky tieto signály pri súčasnej absencii aspoň elementárnej úcty k juhu a východu Ukrajiny sa v týchto častiach krajiny prijímali ako ignorovanie ich legitímnych požiadaviek. Odmietnutie dialógu zo strany vlády sa zasa interpretovalo ako signál, že ak sa o svoje práva nepostarajú sami, nikto iný to za nich neurobí," vyhlásil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti.

Proruskí demonštranti v nedeľu a v pondelok obsadili úradné budovy vo východoukrajinských mestách Charkov, Luhansk a Doneck a požadovali referendum o pripojení sa k Rusku, aké sa v marci uskutočnilo na Kryme. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu