Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Integrácia Rómov v EÚ sa mierne zlepšuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Úsilie EÚ o zlepšenie životných podmienok Rómov v Európe už prináša viditeľné výsledky, stále je však potrebné urobiť viac. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Európska komisia (EK).

V roku 2011 sa lídri EÚ zaviazali ku konkrétnym krokom v oblastiach vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a bývania. Vlády členských krajín sa majú zameriavať najmä na vzdelávanie rómskych detí, prijímanie programov na pomoc Rómom pri hľadaní práce, ako aj opatrenia na priblíženie sa tohto etnika k väčšinovému obyvateľstvu.

EK v súvislosti so Slovenskom konkrétne spomína „zavedenie dočasných vyrovnávacích opatrení na riešenie diskriminácie Rómov“. Ďalej uvádza, že napríklad podiel rómskych detí navštevujúcich vo Fínsku zariadenia predškolského vzdelávania sa zvýšil z dvoch percent na 60. V Írsku existujú takzvaní kočovní učitelia, ktorí sprevádzajú kočujúce komunity.

V Nemecku zas vznikla pracovná skupina, ktorej cieľom je podporiť akceptáciu Rómov ako susedov. Dosiahol sa však len obmedzený pokrok pri zlepšovaní miery zamestnanosti Rómov a pri zabezpečení základnej zdravotnej starostlivosť a sociálneho poistenia. Vo väčšine krajín naďalej pretrváva ich diskriminácia.

Rómovia v porovnaní so zvyškom obyvateľstva čelia závažným sociálnym nerovnostiam. Menej ich ukončí základnú školskú dochádzku, čelia vyššej miere nezamestnanosti a ich stredná dĺžka života je približne o desať rokov kratšia než u priemerných Európanov. V Európe žije 10 až 12 miliónov Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu