Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Číňania na stope strateného Boeingu: Signál môže pochádzať z čiernej skrinky!

Signál by mohol pochádzať z čiernej skrinky strateného lietadla malajzijských aerolínií Zobraziť galériu (2)
Signál by mohol pochádzať z čiernej skrinky strateného lietadla malajzijských aerolínií (Zdroj: Australian Government, int)

PEKING/PERTH - Čínska loď zachytila v južnej časti Indického oceánu signál, ktorý by mohol pochádzať z čiernej skrinky strateného lietadla malajzijských aerolínií. Podľa čínskej agentúry Sinchua "pulzový signál" s frekvenciou 37,5 kHz za sekundu zaznamenala čínska hliadkovacia loď Chaj-sün 01, ktorá pôsobí v rámci rozsiahlej medzinárodnej operácie, zameranej na vypátranie lietadla.

K zachyteniu signálu došlo približne na 25 stupni južnej zemepisnej šírky a 101 stupni východnej zemepisnej dĺžky. 

Zatiaľ sa nepotvrdilo, či signál, ktorý zaznamenal detektor špecializovaný na hľadanie čiernych skriniek, skutočne súvisí so strateným lietadlom.

Sinchua súčasne oznámila, že lietadlo čínskeho letectva v skúmanej oblasti, vzdialenej asi 1700 kilometrov od východného pobrežia Austrálie, objavilo bližšie nešpecifikované biele objekty plávajúce na hladine oceánu.

Číňania na stope strateného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: news.com.au, SITA)

Pátranie sa zintenzívňuje, pretože čas na nájdenie čiernej skrinky lietadla - záznamníka s letovými údajmi - sa kráti. Batéria v prístroji sa podľa predpokladov vybije niekedy po pondelku (7. apríli), ale záznamník môže vysielať signály ešte ďalší týždeň.

Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca. Na palube bolo 239 ľudí; väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania. Odvtedy sa nenašla po lietadle ani stopa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu