Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britská ministerka zaplatila rekonštrukciu domu zo štátnej pokladnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská ministerka kultúry, médií a športu Maria Millerová sa dnes vzdala svojej funkcie po škandále so zneužívaním poslaneckých výdavkov v čase, keď v rokoch 2005-09 pôsobila v parlamente za Konzervatívnu stranu.

Premiér David Cameron, ktorý sa predtým verejne postavil na obhajobu Millerovej, dnes podľa agentúry AP oznámil, že rezignáciu ministerky kultúry prijal. 

Millerová v liste predsedovi vlády napísala, že škandál okolo jej osoby ju "rozptyľuje" pri práci vo vláde, v ktorej sa snažila najmä o presadenie legislatívy na reguláciu médií a podporu homosexuálnych manželstiev. V otázke sobášov homosexuálov podľa denníka Guardian narážala na značný odpor členov vlastnej strany.

Ministerka sa ospravedlnila svojím voličom a členom parlamentu v súvislosti so škandálom okolo jej parlamentných výdavkov, pričom na základe rozhodnutia príslušného parlamentného výboru musela vrátiť 5800 libier. Bolo to však oveľa menej ako naznačovalo prvotné vyšetrovanie parlamentnej komisie, ktoré odporúčalo, aby výbor nariadil splatenie až 45.000 libier. Tie mala Millerová použiť na splácanie hypotéky a údržbu svojho domu v londýnskej štvrti Wimbledon, v ktorom v skutočnosti nežila ona, ale jej rodičia.

Britský parlament sa v ostatných rokoch musel zaoberať viacerými podobnými škandálmi okolo zneužívania výdavkov na poslaneckú prácu, čo viedlo k reforme systému poslaneckých náhrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu