Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý premiér Berlusconi sa vyhol väzeniu v ďalšej súdnej kauze

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM - Súd v talianskom Miláne zrušil dnes rozsudok nad bývalým premiérom Silviom Berlusconim a jeho bratom Paolom za poškodzovanie dobrého mena ich politického rivala, pretože uplynula premlčacia doba, ktorá sa na tento trestný čin vzťahuje, informovala agentúra Reuters.

Niekoľko mesiacov pred všeobecnými parlamentnými voľbami v roku 2005 uverejnil denník Il Giornale patriaci Paolovi Berlusconimu prepisy nahrávky telefonátu, v ktorom bývalý minister Pietro Fassino údajne vyvíjal neprimeraný politický nátlak na uzavretie obchodnej zmluvy.

Odvolací súd v Miláne zamietol argumenty obhajoby, že Berlusconi a jeho brat sú nevinní, ale vyhlásil, že ich nemožno stíhať za zločin, z ktorého boli obvinení, pretože od jeho spáchania uplynulo príliš veľa času.

Zverejnenie informácií proti Fassinovi bolo protiprávne, pretože tie pochádzali z tajného vyšetrovania neúspešného pokusu o akvizíciu banky Antonveneta spoločnosťou Unipol - poisťovňou s prepojením na taliansku ľavicu.

Súd rozhodol, že bratia Berlusconiovci budú aj tak musieť zaplatiť 80.000 eur ako odškodné Fassinovi, ktorý je v súčasnosti starostom mesta Turín.

Prvostupňový súd vlani odsúdil Silvia a Paola Berlusconiovcov na rok respektíve 27 mesiacov väzenia, ale bratia sa proti rozhodnutiu súdu odvolali, takže rozsudok nenadobudol právoplatnosť.

Silvio Berlusconi čelí celému radu ďalších škandálov. Vlani v júni ho odsúdili na sedem rokov väzenia a doživotný zákaz verejných funkcii za sex s neplnoletou marockou tanečnicou a zneužitie právomocí. Berlusconi (77) sa však proti tomuto verdiktu odvolal a ako vodca opozičnej strany Forza Italia sa stále nevzdáva nádeje na návrat do najvyššej politiky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu