Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Berlusconi bez výhrad podporil Putinovu politiku voči Ukrajine

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bez výhrad podporil pozíciu Ruska v ukrajinskej kríze, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

V diskusii v talianskej súkromnej televízii La 7 na otázku moderátora, či je pozícia ruského prezidenta Vladimira Putina v ukrajinskej kríze správna, Berlusconi odpovedal: "Úplne. Kyjev aj naďalej vytvára dlhy, nemá peniaze, aby platil za plyn. Jedna za druhou nasledujú situácie, ktoré nemajú s demokraciou nič spoločné. Panuje názor, že vláda (na Ukrajine) je v rukách skupiny nebezpečných nacistov".

Berlusconi ďalej kritizoval pozíciu Západu voči Rusku. Uviedol, že západné štáty zabudli na to, čo bola studená vojna, a s "veľkým diletantstvom" začali útočiť na jednotlivých ruských občanov, mysliac si, že majú blízko k Putinovi.

Ako nerozumné Berlusconi kritizoval zrušenie summitu G8. Účastníci marcového summit G7 v Haagu totiž v dôsledku anexie Krymského polostrova Ruskom rozhodli o pozastavení schôdzok vo formáte G8, teda s účasťou Ruska.

Taliansky expremiér označil toto rozhodnutie za "antihistorické a kontraproduktívne". O postupe západnej diplomacie po pripojení Krymu k Rusku sa Berlusconi svojho času vyjadril, že "má ďaleko ku konštruktívnemu duchu".

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Od prelomu februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu