Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Armáda KĽDR odštartovala na mori ostrú cvičnú streľbu

Severná Kórea odštartovala cvičnú ostrú streľbu Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea odštartovala cvičnú ostrú streľbu (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea odštartovala v pondelok cvičnú ostrú streľbu zo svojho západného pobrežia do Žltého mora. Juhokórejská agentúra Johhap uvádza, že KĽDR na plánovanú streľbu vopred upozornila a vyzvala juhokórejské lode, aby sa z bezpečnostných dôvodov vyhli cvičnej zóne neďaleko spornej námornej hranice medzi oboma krajinami.

Potom, čo niekoľko striel dopadlo južne od hranice, armáda Južnej Kórey takisto reagovala varovnou streľbou. "Na žiadosť Severnej Kórey sme zakázali lodiam vstup do výcvikovej zóny," uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského generálneho štábu armády s tým, že armáda posilnila ochranu námornej hranice.

Severná Kórea odštartovala cvičnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Južna Kórea odpovedala na cvičnú ostrú streľbu KĽDR pri námorných hraniciach

 Juhozápadné velenie armády KĽDR poslalo fax s upozornením o 08.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Cvičenie sa podľa generálneho štábu juhokórejskej armády skutočne začalo okolo 12.15 h miestneho času (05.15 h SELČ). Jeho zástupca novinárom povedal, že KĽDR bola varovaná, že Soul bude opätovať paľbu, ak strely dopadnú do jeho výsostných vôd.

Niekoľko delostreleckých granátov najprv dopadlo do vôd severne od hraníc oboch Kóreí, ďalšie salvy však skončili v juhokórejských vodách. Juhokórejská armáda preto odpovedala varovnou streľbou zo samohybných húfnic K-9 a vyslaním stíhačiek F-15K do blízkosti námornej hranice, informovala agentúra Jonhap.

Úrady zároveň preventívne evakuovali obyvateľov jedného pohraničného ostrova, keďže pri nečakanom delostreleckom útoku KĽDR na juhokórejský ostrov Jonpchjong v novembri 2010 zahynuli štyria ľudia.

KĽDR otestovala minulý týždeň niekoľko rakiet krátkeho a stredného doletu. Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok tieto testy odsúdila a uviedla, že zvažuje "adekvátnu odpoveď.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu