Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zemana vyškrtli z názvu strany: Len zbabelec sa vzdáva

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Strana práv občanov - zemanovci dnes na zjazde v pražskom hoteli vyškrtla slovo zemanovci zo svojho názvu. Zmenu navrhol český prezident a čestný predseda strany Miloš Zeman. Ten navštívil zjazd, aby stranu povzbudil.

"Len zbabelec sa vzdáva, aj v športe máte tri pokusy," povedal prezident, ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.

"Urobili ste prvé kroky pre reštart," povedal Zeman a zablahoželal k zvoleniu novému šéfovi strany, senátorovi a bývalému šéfovi Agrárnej komory Janovi Velebovi.

"Od zástavy sa neuteká. Rád zostanem vaším čestným predsedom. Ale prosím vás, aby ste odstránili z názvu strany slovo zemanovci," navrhol prezident strane. Sľúbil tiež, že ju bude voliť tento rok v komunálnych voľbách aj v budúcich parlamentných. Členovia strany Zemanovi okamžite vyhoveli a jeho meno z názvu vyškrtli.

Strana napriek masívnej volebnej kampani totálne zlyhala vo vlaňajších predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne. Dostala len 1,51 percenta hlasov - konkrétne za ňu hlasovalo 75.113 voličov. Nepomohlo jej ani to, že sa mohla spoľahnúť za veľkú priazeň sponzorov. Vlani od nich dostala vyše 29 miliónov českých korún, pripomenul web iDNES.cz.

Prezident povedal, že chybou bolo, že strana v názve so slovom zemanovci sa správala v kampani tak, ako by išlo o ďalšie kolo prezidentských volieb. "K tejto chybe sa priznávam," vyhlásil Zeman na zjazde v hoteli na periférii Prahy.

Strana práv občanov nebude kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu a sústredí sa na jesenné komunálne voľby. "Netrpíme kandiditídou," povedal stranícky predseda Veleba pre iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu