Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Moslimské bratstvo skončilo, uisťuje hlavný kandidát na egyptského prezidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Favorizovaný kandidát na úrad egyptského prezidenta Abdal Fattáh Sísí v pondelok v televíznom interview vylúčil zmierenie s hnutím Moslimské bratstvo a vyhlásil, že toto zoskupenie skončilo.

Sísí obvinil bratstvo z napojenia na násilné militantné skupiny a dodal, že boli odhalené dve sprisahania s cieľom zavraždiť ho. Sísí vlani v júli zosadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího, pochádzajúceho zo spomínaného hnutia, pretože v uliciach prebiehali masové protesty proti vláde tohto lídra.

"Chcem vám povedať, že nie ja som skoncoval s Moslimským bratstvom. Vy, Egypťania, ste s ním skoncovali," uviedol Sísí v spoločnom interview pre dve egyptské televízie - súkromnú CBS a ONTV. Bývalý hlavný veliteľ armády Sísí dodal, že počas jeho pôsobenia v prezidentskom úrade určite nebude hnutie existovať.

Podľa očakávania Sísí hladko zvíťazí v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 26.-27. mája. Jediným ďalším kandidátom je ľavicový politik Hamdín Sabáhí, ktorý skončil v demokratických prezidentských voľbách v roku 2012 na treťom mieste, pričom zvíťazil Mursí.

Sísího podporovatelia ho vnímajú ako rozhodnú osobnosť, ktorá dokáže stabilizovať krajinu, sužovanú pouličnými protestmi a politickými násilím už od roku 2011, keď ľudové povstanie podporované armádou zvrhlo dlhoročného autokratického prezidenta Husního Mubaraka.

Moslimské bratstvo, ktoré je podľa vlastných vyhlásení oddané pokojnému aktivizmu, obviňuje Sísího z prevratu a zosadenia Mursího, prvého slobodne zvoleného prezidenta. Sísí, ktorý bol za Mubaraka šéfom vojenskej tajnej služby, teda potvrdil fámy, že sa ho pokúšali zavraždiť. Pokusy o atentát len zdôrazňujú, akým bezpečnostným ťažkostiam čelí Egypt, strategický partner Spojených štátov v samotnom srdci arabského sveta.

"Boli dva pokusy zavraždiť ma. Ja verím v osud, nebojím sa," vyhlásil Sísí.

Egyptské úrady podporované armádou zakázali Moslimské bratstvo, ktoré zvíťazilo vo všetkých voľbách uskutočnených po páde Mubaraka. Úrady pozatýkali tisíce priaznivcov hnutia a stovky ich zabili. Najvyšších predstaviteľov bratstva vrátane Mursího súdia.

Súd minulý týždeň odsúdil na smrť vodcu bratstva Muhammada Bádího a tiež stovky jeho zástancov. Do väzenia sa dostali aj sekulárni odporcovia, takže vláde podporovanej armádou ostala len veľmi malá organizovaná opozícia.

Prezidentský kandidát Sísí ešte v interview oznámil, že jeho predvolebná kampaň bude netradičná - čo bola jasná narážka na obavy o jeho bezpečnosť. Zatiaľ nie sú ohlásené žiadne plány na jeho verejné vystúpenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu