Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obe strany vojny v Sýrii bránia prístupu humanitárnej pomoci k civilistom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov obvinila sýrsku vládu i povstalcov z toho, že bránia prístupu humanitárnej pomoci k civilistom. Obe strany by tým mohli porušovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, informovala dnes agentúra Reuters.

Mesiac po tom, ako 15-členná rada dospela k zriedkavému jednomyseľnému schváleniu rezolúcie žiadajúcej rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci k civilistom, ktorí uviazli medzi bojujúcimi stranami v Sýrii, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun konštatoval, že situácia je naďalej "nesmierne náročná".

Prvá správa Pana pre BR OSN o plnení rezolúcie z 22. februára, ktorú v nedeľu získal Reuters, uvádza, že v obkľúčení vládnych síl je stále 175.000 ľudí a ďalších 45.000 ľudí obkľučujú vo viacerých oblastiach opozičné skupiny.

Nepodarilo sa pritom dosiahnuť žiadne nové prímeria, ktoré by zabezpečili prístup do týchto oblastí, a existujúce prímeria boli porušené. So zintenzívňovaním násilia sa okrem toho čoraz viac ľudí dostáva mimo dosah humanitárnej pomoci.

Humanitárnu pomoc potrebuje podľa správy približne 9,3 milióna ľudí v Sýrii. Ďalších 2,6 milióna Sýrčanov utieklo pred trojročnou občianskou vojnou, do ktorej prerástli protesty proti prezidentovi Bašárovi Asadovi z marca 2011.

"Humanitárny prístup v Sýrii je pre humanitárne organizácie naďalej nesmierne náročný," uviedol Pan Ki-mun. "Dodávanie život zachraňujúcich položiek, najmä liekov, je naďalej ťažké. A pomoc, ktorá sa dostáva k ľuďom, stále zďaleka nedosahuje to, čo je potrebné na pokrytie čo i len základných potrieb."

BR OSN má podľa diplomatov diskutovať o správe generálneho tajomníka v piatok. Opozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uvádza, že konflikte v Sýrii si vyžiadal vyše 136.000 obetí na životoch.

Bratranec Bašára Asada zahynul v boji s islamistami

Bratranec sýrskeho prezidenta Bašára Asada prišiel dnes večer o život počas bojov s islamistickými povstalcami na severozápade krajiny v blízkosti hraníc s Tureckom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy aktivistov i sýrskych štátnych médií.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) veliteľ milícií Hilál Asad zahynul počas zrážok s ozbrojencami Frontu an-Nusra a ďalších islamistických skupín. Spolu s ním bolo zabitých aj 11 jeho spolubojovníkov.

Násilnú smrť Hilála Asada, ku ktorej došlo počas bojov pri pohraničnom meste Kasab, potvrdila aj sýrska štátna televízia. Podľa jej informácií prezidentov bratranec zastával post oblastného veliteľa dobrovoľníckych provládnych milícií v pobrežnej provincií Lázikíja, odkiaľ pochádza rodina Asadovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu