Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turecko začalo stavať múr na hranici so Sýriou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecko začalo výstavbu múru na časti svojej hranice so Sýriou v snahe zabrániť pašovaniu, ilegálnej migrácii a hrozbe zo strany bojovníkov al-Káidy v radoch sýrskych povstalcov.

Betónový múr začal rasť v uplynulých dňoch na vyše kilometrovom úseku v kopcoch provincie Hatay, na území, ktoré bolo až do druhej polovice 30. rokov súčasťou Sýrie. Tamojšie dediny žijú z ilegálneho cezhraničného obchodu so všetkým od paliva až po cigarety, napísala agentúra Reuters.

Turecko uplatňuje voči Sýrii počas celého trojročného obdobia občianskej vojny politiku otvorených hraníc a chce ju zachovať aj naďalej - poskytuje životne dôležitú pomoc povstalcom bojujúcim proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, umožňuje útek Sýrčanov pred vojnou z krajiny a dodávky do Sýrie.

Táto politika však má aj svoje tienisté stránky. Rozmohlo sa pašovanie, narastajú počty sýrskych utečencov, ktorí sa pokúšajú zarobiť, kde môžu, a posilnili sa rady tých, ktorí prekračujú hranice ilegálne mimo hraničné priechody.

To prinútilo Turecko začať zabezpečovať svoje 900 kilometrov dlhé hranice so Sýriou. Medzinárodné spoločenstvo Ankaru obviňuje, že nezabránila zahraničným džihádistom vo vstupe do Sýrie, čo predstavuje riziko pre celý región.

Múr sa začína v dedine Kusakli a údajne bude merať osem kilometrov. Vzhľadom na celkovú dĺžku hraníc však nie je jasné, či to nie je iba symbolické gesto.

Turecko už začalo stavať podobný múr vlani v októbri pozdĺž časti svojej hranice ďalej na východ, pri Nusaybine, severne od sýrskeho mesta Kámišlí, kde dochádzalo pravidelne k zrážkam Kurdov, povstaleckých jednotiek a arabských kmeňov.

Tieto snahy sú však iba kvapkami v oceáne v krajine, ktorá prichýlila doteraz vyše 700.000 utečencov. Vyše polovica z nich žije mimo utečenecké tábory, ktoré Turecko začalo budovať v polovici roka 2011 nevediac, že vojna v Sýrii potrvá tak dlho a privedie do krajiny toľko utečencov.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň povedal, že Turecko už utratilo 3,5 miliardy dolárov za potraviny, prístrešie a vzdelávanie utečencov, od iných krajín však dostalo iba 150 miliónov dolárov pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu