Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Súd potvrdil, Berlusconi nemôže kandidovať

Silvio Berlusconi Zobraziť galériu (3)
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky najvyšší odvolací súd v stredu potvrdil dvojročný zákaz vykonávania verejných funkcií pre expremiéra Silvia Berlusconiho.

Znamená to, že Berlusconi nemôže kandidovať ani v májových voľbách do Európskeho parlamentu, ako plánoval. Expremiérov právny zástupca Niccolo Ghedini nad verdiktom kasačného súdu vyjadril "extrémne sklamanie".

"Existujú ideologické predsudky proti Berlusconimu, ktoré bránia uplatňovaniu jeho práva na obhajobu," komentovala rozsudok Berlusconiho politická súputníčka a bývalá ministerka školstva Mariastella Gelminiová.

Na základe augustového rozsudku si mal Berlusconi za podvody v účtovníctve jeho podniku odsedieť štyri roky, neskôr mu však trest zmiernili na jeden rok, pričom stále nie je rozhodnuté, či si ho odpyká v domácom väzení alebo formou verejnoprospešných prác. Ďalším postihom je vylúčenie z parlamentu a niekoľkoročný zákaz uchádzať sa o verejné funkcie.

Berlusconi tvrdí, že príslušný zákon v jeho prípade uplatňujú retroaktívne, čo napadol na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Berlusconi sa medzitým odvolal aj proti rozsudku z júna 2013, keď ho uznali vinným z pohlavného styku za peniaze s maloletou prostitútkou marockého pôvodu a zneužitia právomocí v snahe aféru zakryť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu