Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Budúci šéf NSA prisľúbil väčšiu transparentnosť agentúry

Mike Rogers
Mike Rogers (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký viceadmirál Mike Rogers, ktorý je nominovaný na post šéfa kontroverznej Národnej bezpečnostnej služby (NSA), dnes senátorom povedal, že ak americká vláda poskytne zhromaždené telefónne dáta nezávislej tretej strane, mohlo by to viesť k vyšším nákladom a zdržaniu pri identifikácii možných hrozieb.

Rogers, ktorý by mal šéfovať aj armádnemu "kybernetickému veliteľstvu", vo vystúpení pred senátormi poskytol iba malý náhľad na to, akým spôsobom chce zvládnuť plánované reformy sledovacích programov NSA. Vyjadril však presvedčenie, že NSA tieto výzvy zvládne.

Rogers prisľúbil, že aktivity agentúry urobí transparentnejšími, varoval však, že vyvážiť to s potrebou nevyzradiť utajené spravodajské informácie nie je nenáročnou úlohou, napísala agentúra AP.

Prezident USA Barack Obama avizoval zmeny v kritizovanom programe, ktorý zhromažďuje údaje o všetkých telefonátoch v USA - volaných číslach, dĺžke a čase hovoru, nie však obsahu ani menách volajúcich. Odovzdanie úschovy týchto údajov tretej strane patrí k zvažovaným zmenám.

Obama nominoval Rogersa na post riaditeľa NSA, z ktorého po takmer deviatich rokoch odchádza generál Keith Alexander. Ten sa tiež stal prvým šéfom kybernetického veliteľstva Pentagónu, vytvoreného v roku 2010.

Viceadmirál okrem toho po otázkach viacerých senátorov ohľadom minuloročného "nabúrania" počítačovej siete vojenského námorníctva priznal, že išlo o závažný incident. Nechcel verejne potvrdiť, či bol za počítačovým útokom Irán, ako to tvrdili viacerí americkí predstavitelia. Dodal však, že útočník sa nerozhodol spôsobiť škody, napísala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu