Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské pátranie po nezvestnom Boeingu: Zatiaľ sa nenašli žiadne časti!

Zatiaľ sa nenašli žiadne časti nezvestného dopravného lietadla Zobraziť galériu (3)
Zatiaľ sa nenašli žiadne časti nezvestného dopravného lietadla (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Pátracie tímy zatiaľ nenašli žiadne časti od piatka nezvestného dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Nepodarilo sa nájsť ani objekt, vyzerajúci ako dvere, ktorý v nedeľu zo vzduchu uvidela posádka lietadla vietnamského námorníctva, informoval dnes podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii v Kuala Lumpure riaditeľ malajzijského úradu pre civilné letectvo Azharuddín Abdal Rahmán.

Z objavených olejových škvŕn boli odobraté vzorky a poslané do laboratória. Na výsledky rozborov sa stále čaká, povedal Rahmán.

Vyšetrovanie sa podľa neho uberá "všetkými smermi", vrátane možného teroristického útoku alebo únosu. V prípade takéhoto záhadného zmiznutia lietadla sa vždy objaví veľa špekulácií aj medzi odborníkmi. "Na to, aby sme mohli potvrdiť, čo sa skutočne stalo, potrebujeme jasné a konkrétne dôkazy alebo časti lietadla," konštatoval Rahmán.

Pátranie po malajzijskom lietadle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň ubezpečil, že na palube sa nenachádzala bezprizorná batožina a že pátranie bude pokračovať, kým sa lietadlo nenájde. Pripomenul prípad stroja spoločnosti Air France, ktorý sa zrútil do mora v roku 2009 a nájdenie jeho vraku trvalo dva roky.

Čínska vláda vyslala do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur pracovnú skupinu, ktorá bude pomáhať pri vyšetrovaní zmiznutia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines s 239 osobami na palube a poskytne podporu rodinným príslušníkom 154 čínskych cestujúcich. V 13-člennej pracovnej skupine sú odborníci z ministerstiev zahraničných vecí, verejnej bezpečnosti a dopravy a z čínskeho úradu pre leteckú dopravu, informovala dnes agentúra Sinchua.

Pátranie po malajzijskom lietadle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky odštartoval v piatok o 17.41 h SEČ z medzinárodného letiska v Kuala Lumpure a po necelých šiestich hodinách mal pristáť v Pekingu. Približne po dvoch hodinách sa však so strojom prerušil kontakt, keď bol v dosahu riadenia letovej prevádzky v Hočiminovom Meste.

Po lietadle v Juhočínskom mori a Melackom prielive momentálne pátra 34 lietadiel a 40 lodí z Malajzie, Vietnamu, Číny, Singapuru, Spojených štátov i Filipín. Pribudnú k nim aj dva stroje austrálskeho námorníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu