Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko: Prioritou nášho vesmírneho programu je robotický výskum Mesiaca a Marsu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vývoj technológií pre robotický prieskum Mesiaca a Marsu je prioritným programom ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. V rozhovore pre denník Ruská Gazeta to dnes uviedol jej riaditeľ Oleg Ostapenko, píše agentúra RIA Novosti.

Roskosmos plánuje zintenzívniť snahy o vyslanie bezpilotných vesmírnych sond ešte predtým, ako pristúpi k trom misiám na Mesiac s ľudskou posádkou. Prvá z nich, dlho odkladaná Luna-25, má letieť v roku 2016 a jej cieľom je pristáť na južnom póle Mesiaca.

Ďalšia misia bude v roku 2018 realizovaná pomocou raketoplánu, ktorý bude monitorovať Mesiac, tretia prostredníctvom pristávacieho telesa s vŕtacím zariadením bude rok nato pátrať na mesačnom povrchu po zdrojoch vody. Cieľom následných misií bude výstavba robotickej základne a dopravenie mesačnej pôdy na Zem za účelom analýzy.

Ostapenka vymenovali za šéfa Roskosmosu vlani v októbri v rámci reorganizácie agentúry po sérii neúspechov ruských štartovacích zariadení a kozmických rakiet.

Najnovšia ruská medziplanetárna sonda Fobos-Grunt mala na Zem dopraviť vesmírnu pôdu zo satelitného mesiaca Marsu. Fobos, avšak zlyhala krátko po svojom štarte v roku 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu