Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajina odkazuje Rusku: Vydajte nám Janukovyča!

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina požiada Moskvu o vydanie zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ak sa potvrdí, že sa nachádza na území Ruska. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil úrad ukrajinského generálneho prokurátora.

"Ukrajinský generálny prokurátor má v úmysle nastoliť otázku vydania medzinárodne hľadaného občana Ukrajiny Viktora Janukovyča v prípade, keď sa oficiálne potvrdí, že sa nachádza v Ruskej federácii," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry.

Ukrajinská generálna prokuratúra zároveň požiadala o okamžité zadržanie desiatich bývalých vysokopostavených štátnych a bezpečnostných predstaviteľov vrátane niekdajšieho generálneho prokurátora Viktora Pšonku, exministra vnútra Valerija Zacharčenka, bývalú ministerku spravodlivosti Olenu Lukašovú a šéfa Janukovyčovej kancelárie Adrija Kľujeva.

Európska komisia dnes uviedla, že situácia na ukrajinskom polostrove Krym, kde ozbrojenci údajne obsadili dve letiská, potrebuje politické riešenie a zároveň vyzvala všetky strany na umiernenosť a zdržanlivosť.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová apelovala dnes na Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny. "Vývoj udalostí v nej vyvoláva veľké obavy," citovala agentúra DPA Merkelovej hovorkyňu Christiane Wirtzovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu