Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecké noviny pobúrili karikatúrou šéfa Facebooku: Takto označovali nacisti židov!

Mark Zuckerberg ako nosatá chobotnica Zobraziť galériu (5)
Mark Zuckerberg ako nosatá chobotnica (Zdroj: SITA, FB)

BRATISLAVA - Minulý piatok vydali nemecké noviny Suddeutsche Zeitung karikatúru zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga potom, čo 29-ročný vlastník oznámil kúpu aplikácie WhattApp. Týmto krokom mladý milionár zveľadil svoju firmu, čo vyvolalo u karikaturistu pocit, že sa Zuckerberg až príliš rozmáha vo svete internetu. Následne ho zobrazil ako chobotnicu s typicky dlhým nosom. Problém je v tom, že tento symbol proti židom používali nacisti v 30-rokoch minulého storočia. Karikatúra teraz vyvoláva veľkú vlnu pobúrenia.

Nemecké Suddeutsche Zeitung sú tradičné nemecké noviny, ktoré číta denne vyše milión Nemcov. Búrka nevôle sa po uverejnení karikatúry dvihla okamžite. Na to zareagoval aj samotný karikaturista, ktorý vydal opravený obrázok, kde už nie je Zuckerbergova tvár s príznačným dlhým nosom.

Podobné obrázky mohli ľudia vidieť najčastejšie v medzivojnovom období minulého storočia. Vtedy nacisti získavali na sile a vlna antisemitizmu sa vznášala po celom Nemecku. Zatiaľ čo v minulosti sa na tom spoločnosť bavila, dnes sú prísne odsudzované.

Nemecké noviny pobúrili karikatúrou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, FB)

Kritika zaznela predovšetkým z Izraela. Efraim Zuroff z Centra Simona Wiesenthala povedal pre domáce noviny, že celý obrázok bol „nápadne pripomínajúci“ antisemitské karikatúry nacistov.

„Keď niekto pochybuje o antisemitskom úmysle tohto obrázka, môžeme poukázať na Markov Zuckerbergov veľmi prominentný nos, ktorý nemá s reálnou podobou nič spoločné,“ povedal Zuroff, podľa ktorého je celá vec „absolútne nechutná!“

Mark Zuckerberg bol v detstve vychovávaný židmi, teraz o sebe vyhlasuje, že je ateista. Karikatúra ho zobrazuje ako chobotnicu, čo svojimi chápadlami dočahuje okolité počítače. V jednom z nich drží logo aplikácie WhattsApp, ktorú prednedávnom Facebook kúpil za 19 miliárd dolárov. Dole na obrázku je zobrazená už upravená karikatúra, kde nie je vidieť tvár ani dlhý zakrivený nos.

Opravená verzia karikatúry
Zobraziť galériu (5)
Opravená verzia karikatúry  (Zdroj: Twitter, FB)

Jej autor, Burkhard Mohr, sa kajal za tento obrázok. Zaslal izraelským novinám aj email, v ktorom svoj čin ľutuje. „Antisemitizmus a rasizmus sú ideológie, s ktorými nemám nič spoločné. Je to posledná vec, čo by som urobil, aby som ponižoval ostatných ľudí len pre ich národnosť, náboženskú vieru alebo pôvod, napísal v emaili. Ospravedlnili sa aj nemecké noviny. Verejne na Twitteri odkázali, že to ľutujú.

Chobotnica s chápadlami nevyjadruje iba židovskú karikatúru chamtivosti. Už koncom 19. storočia sa takto napríklad zobrazovalo imperiálne Anglicko, ktoré vo vtedajšej dobe ovládalo obrovské územia v zámorí. Ich záujmy sa rozpínali po celom svete a na obrázku nižšie je zobrazené ako chobotnica siahajúca po viacerých kontinentoch.

Karikatúra rozmáhajúcej sa chobotnice je známa aj z iných príkladov
Zobraziť galériu (5)
Karikatúra rozmáhajúcej sa chobotnice je známa aj z iných príkladov  (Zdroj: Twitter, FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu