Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

WHO varuje pred rizikom: Obezita sa v Európe stane normou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Nadváha je v Európe taká bežná, že by sa mohla stať "novou normou", varovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Doložila to skutočnosťou, že tretina tínedžerov váži viac, ako je pre nich zdravé, informovala agentúra Reuters.

WHO vo svojej správe o úrovni obezity v 53 európskych krajinách konštatuje, že nadváhu má 27 percent 13-ročných a 33-percent 11-ročných detí.

"Naše vnímanie toho, čo je normálne, sa posunulo: nadváha je v súčasnosti častá a nie je ničím nezvyčajným. Nesmieme pripustiť, aby ďalšia generácia vyrástla s obezitou ako novou normou," varovala regionálna riaditeľka WHO Zsuzsanna Jakabová. Obezitu pripísala spojeniu vysokej fyzickej nečinnosti s kultúrou konzumácie jedál bohatých na cukry, tuky a soli. Túto kombináciu označila za "smrtiacu".

Najvyššiu úroveň obezity medzi 11-ročnými deťmi majú podľa správy WHO Grécko, Portugalsko, Írsko a Španielsko a najnižšiu úroveň Holandsko a Švajčiarsko.

Kľúčovým problémom je nedostatok pohybu. V 23 z 36 krajín nemá vyše 30 percent chlapcov a dievčat vo veku nad 15 rokov dostatok pohybu. V dospelej ženskej populácii nemá dostatok pohybu 16 percent obyvateliek Grécka a 17 percent Estónska, ale až 71 percent žien na Malte a 76 percent v Srbsku.

WHO odporúča, aby deti vo veku od päť do 17 rokov mali najmenej 60 minút stredne intenzívneho až energického pohybu denne a dospelí najmenej 150 minút primeraného pohybu týždenne.

Expert WHO na výživu Joao Breda upozornil, že "treba vytvárať prostredia podporujúce fyzickú aktivitu a výber zdravého jedla, bez ohľadu na sociálnu skupinu".

Fyzickú aktivitu a zdravý výber jedla treba brať vážne bez ohľadu na prostredie - v školách, nemocniciach, mestách i na pracoviskách. Okrem potravinárskeho priemyslu to môže ovplyvniť aj urbanistické plánovanie miest, dodal.

Správa WHO tiež zistila, že niektoré škandinávske krajiny a Francúzsko dokázali zabrániť epidémii obezity, keď proti nej začala bojovať celá vláda. Podarilo sa im udržať stabilne nízku úroveň obezity kombináciou opatrení ako je podpora konzumácie ovocia a zeleniny v školách, zvýšenie DPH u niektorých potravín, aby sa znížil ich príjem, kontrola reklamy a organizovanie akcií podporujúcich zdravú fyzickú aktivitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu