Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia preveruje majetok Nečasovej manželky: Šperky a kabelky za desať miliónov korún!

Jana Nagyová
Jana Nagyová (Zdroj: ÚVČR)

PRAHA – Keď českí detektívi vlani zatkli šéfku kabinetu vtedajšieho premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, šokovalo ich, aké drahé veci má doma: ich hodnotu odhadli na desať miliónov českých korún. Okrem drahých šperkov našli napríklad luxusné kabelky. Prepychový tovar podľa informácií denníka MF DNES získavala za dohodnutie schôdzok s Nečasom.

 Protimafiánsky policajný útvar v súčasnosti rozbehol pátranie po tom, či si Nagyová mohla luxusné šperky a kabelky dovoliť zo svojich príjmov, či náhodou nepochádzali z trestnej činnosti, spresnil spravodajský server iDNES.cz. Nagyová navyše vlastní v Prahe tri byty za ďalších takmer desať miliónov Kč. Faktom je, že sčasti ich platila hypotékami a z predaja nehnuteľnosti v Karlových Varoch. Posledný byt na pražskom predmestí Modřany si kúpila za takmer päť miliónov korún v roku 2011, keď pracovala u Nečasa. Viac ako 700.000 korún vyplatila zo svojho vrecka.

Majetok Nagyovej nezodpovedá jej príjmom - nikdy nepodnikala, od roku 1996 pracovala ako zamestnankyňa ODS na Karlovarsku a neskôr v hlavnej kancelárii v Prahe. Od roku 2006 bola pravou rukou Nečasa na ministerstve práce a potom na Úrade vlády. Tam síce dostávala státisícové odmeny, ale ani z tých by si nemohla dovoliť kupovať nehnuteľnosti a luxusný tovar. "Teraz sa snažíme od cenností získať účty, aby sme vedeli, kto a za koľko ich kupoval," povedal denníku MF DNES zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Polícia sa podľa informácií MF DNES domnieva, že Nagyová žiadala drahé darčeky od záujemcov za vybavenie schôdzky s Nečasom. Vyšetrovacia verzia pracuje aj s tézou, že mohla darčeky dostávať takisto od lobistu Iva Rittiga. Tento podnikateľ, prezývaný kmotor, je v súčasnosti vyšetrovaný kvôli machináciám so stámiliónovými verejnými zákazkami. 

Kriminalisti majú navyše podozrenie, že Nagyová spolupracovníkom vplyvného pražského zákulisného hráča Rittiga odovzdávala správy tajných služieb. Polícia ho minulý týždeň zadržala a obvinila kvôli kauze predražených cestovných lístkov pre pražský dopravný podnik.

Podľa informácií denníka Právo chcú kriminalisti na budúci týždeň vypočuť bývalého predsedu vlády Nečasa a jeho súčasnú manželku Janu, predtým Nagyovú, kvôli možnému podozreniu, že mala nezákonný prístup k utajovaným správam tajných služieb. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu