Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Švajčiarsko navrhne zákon o obmedzení imigrácie do konca roku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERN - Švajčiarska vláda navrhne nový zákon o obmedzení imigrácie do konca tohto roka. Oznámila to v stredu potom, čo Švajčiari v nedeľu v referende tesnou väčšinou podporili zavedenie prisťahovaleckých kvót s cieľom limitovať imigráciu do krajiny.

Referendum presadila pravicová populistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), vláda samotná je proti zavedeniu kvót pre zahraničných pracovníkov vrátane občanov EÚ. Kabinet vo vyhlásení uviedol, že implementačný plán predloží ešte do tohto júna. Plánuje tiež odštartovať konzultačné rozhovory s Európskou úniou o budúcnosti niektorých bilaterálnych dohôd vrátane dohody o voľnom pohybe osôb.

Ministerstvo zahraničia sa podľa vyhlásenia okamžite skontaktuje s európskymi partnermi a bude ich informovať o ďalšom vývoji. "Dostali sme sa do zložitej situácie," povedal v tejto súvislosti minister zahraničia a súčasný prezident krajiny Didier Burkhalte.

Európska únia už Švajčiarsko varovala, že môže očakávať prehodnotenie zmlúv s EÚ. Pôjde najmä o zmluvy o voľnom pohybe osôb a voľnom pohybe tovaru. Výmenou bude možno Švajčiarsko nútené urobiť niektoré ústupky, napríklad v oblasti bankového tajomstva či korporátnej dane.

Švajčiarska ľudová strana, ktorá má v parlamente najväčšie zastúpenie, tvrdí, že krajina stratila kontrolu nad svojimi imigračnými zákonmi a neustály prílev prisťahovalcov má negatívny vplyv na ekonomiku aj celú spoločnosť. Za návrh obmedziť imigráciu hlasovalo 50,3 percenta voličov a bola tak splnená základná podmienka nadpolovičného súhlasu v ľudovom hlasovaní. Referendum neriešili podrobnosti ako výšku kvót pre zahraničných pracovníkov či dopady ich zavedenia.

V osemmiliónovom Švajčiarsku v súčasnosti žijú takmer dva milióny obyvateľov, ktorí majú iný pôvod. Najviac ich pochádza z Portugalska, Kosova, Nemecka, Talianska a Francúzska. Švajčiari prisťahovalecké kvóty zrušili v roku 2007 pre obyvateľov Európskej únie, ktorej síce krajina nie je členom, ale s 28-členným blokom udržuje úzke vzťahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu