Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koniec slobodného pohybu v Európe: Šokujúce referendum vo Švajčiarsku!

Švajčiarsko - referendum Zobraziť galériu (4)
Švajčiarsko - referendum (Zdroj: SITA)

BERN - Len tesnou väčšinou podporili obyvatelia Švajčiarska v dnešnom referende iniciatívu populistickej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), aby vláda obmedzila počty prisťahovalcov kvótami. Podľa oficiálnych údajov zverejnených švajčiarskymi médiami iniciatívu podporilo 50,3 percenta zúčastnených voličov. Európa je z výsledkov referenda vydesená.

Švajčiarska vláda je teraz povinná do troch rokov predložiť príslušný zákon. S Európskou úniou však musí rokovať o zmene dohody o voľnom pohybe osôb podpísanej v roku 1999. Odkedy v roku 2002 vstúpila do platnosti, prisťahovalo sa do Švajčiarska každý rok okolo 80.000 cudzincov - tri štvrtiny z nich z iných členských krajín EÚ. Z viac ako osem miliónov obyvateľov Švajčiarska je 1,8 milióna cudzincov. V súčasnosti má trvalý pobyt vo Švajčiarsku 9-tisíc Slovákov.

Čo chcú Švajčiari obmedziť pre prisťahovalcov:

  • Zavedenie špeciálnej dane pre cudzincov
  • Obmedzenie práva cudzincov na trvalý pobyt
  • Zlúčenie obmedzujúcich kvót pre udeľovanie na pobyt pre azylantov a cezhraničných pracujúcich
  • Zavedenie výpočtu kvót podľa aktuálneho hospodárskeho záujmu Švajčiarska s prihliadnutím na potreby jeho obyvateľov
  • Prehodnotenie bilaterálnych zmlúv, ktoré sú v rozpore s imigračnou politikou Švajčiarska

Hlasovanie bolo maximálne tesné
Zobraziť galériu (4)
Hlasovanie bolo maximálne tesné  (Zdroj: Twitter)

SVP vo svojej iniciatíve neuviedla konkrétnu výšku prisťahovaleckej kvóty, podľa nej by však mala brať do úvahy "ekonomické záujmy" Švajčiarska. Brusel už avizoval, že takéto porušenie platných bilaterálnych dohôd je neprijateľné. Švajčiarsko ako nečlenský štát EÚ by po zavedení kvóty mohlo prísť o privilegovaný prístup k vnútornému trh Únie.

Podobne ako väčšina politických strán boli proti tomuto referendu aj podnikateľské skupiny. Argumentovali, že pracovné sily z EÚ a vzťahy s dvadsaťosmičkou sú pre švajčiarsku ekonomiku životne dôležité.

SVP argumentovala, že imigranti zvyšujú ceny na trhu realít a pripravujú Švajčiarov o prácu, pretože sú ochotní pracovať za nižšie mzdy. Cudzinci podľa SVP môžu aj za dopravné zápchy a strana argumentuje, že vláda bude musieť investovať do nových škôl a nemocníc, aby ich kapacity stačili aj pre prisťahovalcov. Zdôrazňuje, že pri súčasnom tempe nárastu pribudne krajine každé dva roky populácia rovnajúca sa veľkosti Ženevy.

Veľkú radosť z toho mala Marine Le Pen, francúzska politička takisto nechce doma imigrantov.
Zobraziť galériu (4)
Veľkú radosť z toho mala Marine Le Pen, francúzska politička takisto nechce doma imigrantov.  (Zdroj: Twitter)

SVP tiež spája imigrantov so zločinnosťou a vykresľuje ich ako hrozbu pre tradičnú švajčiarsku kultúru. Počas kampane SVP rozmiestnila plagáty so  siluetou zahalenej ženy, prudko stúpajúcou štatistickou krivkou a otázku: "Čoskoro milión moslimov?"

Švajčiari dnes rozhodovali aj o ďalších dvoch iniciatívach. Približne 62-percentnú podporu získala iniciatíva s názvom Financovanie a rozvoj železničnej infraštruktúry. Naopak - iniciatíva "Financovanie interrupcií je súkromná záležitosť" podporilo len okolo 30 percent voličov. Kresťanské a konzervatívne kruhy ňou chceli presadiť, aby si každá žena platila úkony súvisiace s umelým prerušením tehotenstva z vlastného vrecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu