Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tragédia v Alžírsku: Pri havárii vojenského lietadla zahynulo 77 ľudí

Pri havárii vojenského lietadla zahynulo 77 ľudí Zobraziť galériu (4)
Pri havárii vojenského lietadla zahynulo 77 ľudí (Zdroj: SITA)

ALŽÍR - Pri havárii vojenského dopravného lietadla na severovýchode Alžírska zahynulo 77 ľudí. Nehodu, ktorej príčinou bolo pravdepodobne nepriaznivé počasie, prežil jeden človek, oznámilo dnes večer alžírske ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolávajú agentúry Reuters a AP.

Lietadlo typu C-130 Hercules viezlo vojakov a ich rodinných príslušníkov z Tamanrassetu na juhu krajiny do mesta Constantine pri severovýchodnom pobreží Alžírska. V čase nehody bolo na palube 74 pasažierov a štyria členovia posádky, uviedlo ministerstvo s tým, že stroj vrazil do hory Fortas, 50 kilometrov od cieľa cesty.

Pri havárii vojenského lietadla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prvé správy alžírskych médií hovorili o približne 100 obetiach na životoch. Podľa štátnej televízie bolo pri štarte v Tamanrassete na palube ešte 103 ľudí, avšak niektorí cestujúci vystúpili pri medzipristátí v meste Warkala, informovala agentúra DPA.

Pri havárii vojenského lietadla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Miesto nehody leží v hornatej oblasti provincie Umm al-Búaghí v nadmorskej výške asi 1400 metrov, kde v čase havárie podľa miestnych médií panoval silný vietor so snežením. Keď dispečing na letisku v Constantine stratil kontakt s lietadlom o 11.37 h, vyslali do oblasti tri vrtuľníky. Záchranári z civilných i armádnych zložiek napokon našli do večera viac než 70 tiel.

Pri havárii vojenského lietadla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok. V regióne, kde došlo k havárii, sa len v decembri uskutočnilo cvičenie reakcie na zrútenie lietadla s 55 obeťami, dodáva DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu