Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko má hlavu v smútku: Opäť zdražie vodka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

MOSKVA - V roku 2014 sa minimálna maloobchodná cena za fľašku vodky zvýšila na 199 rubľov. Informovali o tom tlačová agentúra RIA-Novosti a denník Komsomoľskaja pravda. Tá 1. januára 2014 uviedla, že cenový nárast zo 170 na 199 rubľov nemusí byť posledný, lebo cena za fľašu vodky sa má v lete zvýšiť na 220 rubľov. V Ruskej federácii pripadá na 31. januára Deň zrodu ruskej vodky.

Experti predpokladajú, že taký nárast cien vodky sa môže prejaviť poklesom predaja o deväť až 11 percent. Pritom už v júni 2013 podľa Ruského štatistického úradu (Rosstat) sa predaj vodky prepadol o 40 percent. Taký prepad sa v Rusku nevyskytol už dávno. Treba dodať, že federálna vláda v Moskve robí od decembra 2012 protialkoholickú kampaň - zmenšuje priestor na reklamu, zatvára továrne a predajné miesta, zakazuje obchodovanie s alkoholickými nápojmi vo večerných hodinách.

Už za vlády cára Petra I. si obyvatelia Rusi nápoj z pšenice, raže či jačmeňa, známy dodnes pod názvom vodka, obľúbili. Ani jedno stolovanie nemohlo byť bez vodky.

Chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev (1834-1907) obhájil 31. januára 1865 vo vtedajšom Peterburgu doktorskú dizertáciu "O spájaní liehu s vodou". Niektorí odborníci predpokladajú, že práve táto Mendelejevova práca sa stala základom pre klasický ruský 40-percentný nápoj. V ostatných rokoch časť bádateľov zastáva názor, že zmienená Mendelejevova práca nemá s vodkou veľa spoločného.

Cár Peter I. zaviedol pojem "trestný pohárik". Išlo o zvláštny pohár s objemom 1,5 litra. Každý, kto neprišiel načas, dostal "trestný pohárik" a jeho obsah, vodku, musel vypiť na ex. Vodka mala vtedy 20 percent.

V roku 1864 sa Mendelejev, autor Periodickej sústavy prvkov, stal predsedom osobitnej komisie poverenej vypracovaním receptúry a technológie na ruskú vodku. Samotný Mendelejev považoval za ideálnu silu vodky 38 percent. Len preto, aby sa ľahšie vypočítavala daň za alkohol, úradné miesta zaokrúhlili túto úroveň na 40 percent. Inak, tradične na ruskom území sa vyrábali rôzne druhy vodky: 38-, 45- i 56-percentné. Dmitrij Mendelejev zastával názor, že človeku stačí "150 gramov" vodky. 

Na následky konzumácie alkoholu v Rusku údajne ročne zomiera okolo 500.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu