Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Kyjeve to vrie, mŕtvych pribúda: Janukovyč ponúkol opozícii post premiéra!

Protesty na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Protesty na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV – Nepokoje v ukrajinskej metropole Kyjev stále pretrvávajú. V hlavnom meste krajiny dnes v noci znova došlo k zrážkam. Ministerstvo vnútra ohlásilo smrť policajta a ďalší traja boli zranení. Demonštranti hádzali na bezpečnostné zložky kamene a zápalné fľaše, policajti odpovedali použitím dymových granátov. V Kyjeve opäť horeli barikády. Prinášame ON LINE z mesta plného demonštrantov, policajtov a nespokojných obyvateľov.

Janukovyč ponúkol opozícii post premiéra

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ponúkol opozičnému lídrovi Arsenijovi Jacenjukovi post premiéra v rámci novej snahy vyriešiť politickú krízu v krajine. Informovala o tom v sobotu kancelária prezidenta. Líder strany Baťkivščina (Vlasť) väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej by tak nahradil súčasného predsedu vlády Mykolu Azarova. Ďalšiemu opozičnému lídrovi Vitalijovi Kličkovi prezident ponúkol post vicepremiéra zodpovedného za humanitárne záležitosti.

Janukovyč tiež prisľúbil zvážiť zmeny ukrajinskej ústavy, ktorá v súčasnosti zaručuje rozsiahle právomoci hlave štátu, a to buď prostredníctvom referenda, alebo legislatívy. Obe strany sa navyše dohodli na tom, že námestia a ulice postupne opustia tak demonštranti, ako aj bezpečnostné sily. Ponuka dáva nádej na prelom v dvojmesačnej kríze, ktorá si už vyžiadala najmenej tri obete a vyvolala obavy z dlhodobejšieho občianskeho konfliktu.

V nemocnici zomrel tretí zranený demonštrant 

Počet potvrdených obetí nepokojov na Ukrajine sa zvýšil na tri. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na informáciu kyjevského magistrátu. Poslednou obeťou 45-ročný aktivista, ktorý v stredu utrpel vážne zranenia hrudníka počas násilných stretov medzi políciou a demonštrantami. Zranený muž zomrel v sobotu po absolvovaní dvoch operácií. 

Presné okolnosti, za ktorých muž utrpel zranenie, nie sú známe. Hovorca protivládnych demonštrantov však pripísal zodpovednosť polícii, uviedla agentúra DPA. Dve predchádzajúce potvrdené obete nepokojov zomreli v stredu na následky strelných zranení. 

Podľa ukrajinského ministerstva vnútra dnes demonštranti prepustili dvoch policajtov, ktorých zajali a následne podrobili mučeniu. Zástupcovia protestujúcich však správu o zajatí a mučení policajtov popreli ako provokáciu zo strany úradov, ktorá má ospravedlniť zásahy voči Janukovyčovým oponentom. 

V metropole Kyjev dnes po nočných násilnostiach zavládlo políciou a demonštrantami krehké prímerie. Asi 100-členná skupina ozbrojených radikálov sa však pokúsila obsadiť hlavné sídlo ministerstva energetiky a keď sa im to nepodarilo, vyhlásili jeho blokádu. Do budovy ministerstva vpúšťali len nevyhnutný personál. Stovky aktivistov už predtým odsadili ministerstvo poľnohospodárstva i kyjevský magistrát. 

Počas víkendu sa v Kyjeve očakávajú ďalšie veľké protestné zhromaždenia. Opozíciu totiž neuspokojili ústupky, vrátane rekonštrukcie vlády, prepustenia zadržaných demonštrantov a zmeny sporných zákonov, ktoré v piatok prisľúbil prezident Viktor Janukovyč. Odmietol totiž kľúčovú požiadavku na svoje odstúpenie a vypísanie predčasných volieb.

Väčšinové protestné hnutie "EuroMaidan", ktoré sa sústreďuje na kyjevskom Námestí nezávislosti, má prevažne nenásilný charakter. Do ostrých stretov s políciou sa dostávajú hlavne radikáli, ktorých už opozícia podľa vyjadrení vlády nemá pod kontrolou. 

Opoziční lídri v spoločnom vyhlásení varovali, že Janukovyč pripravuje vyhlásenie výnimočného stavu a "vyčistenie" Námestia nezávislosti od demonštrantov, čo by mohlo viesť k rozsiahlemu krviprelievaniu a stovkám obetí na životoch. 

Napätie v posledných dňoch eskaluje aj v západných oblastiach Ukrajiny, kde má tradične silnú opozícia. V desiatkach tamojších miest už davy protestujúcich obsadili alebo zablokovali budovy regionálnych úradov.

V Kyjeve to vrie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Janukovyč sa opäť stretol s opozíciou

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v sobotu opäť stretol s lídrami opozície s cieľom nájsť riešenie pokračujúcej krízy v krajine. Janukovyč rokuje s vodcom strany Udar (Úder) Vitalijom Kličkom, šéfom nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Olehom Tjahnybokom ako aj lídrom strany Baťkivščina (Vlasť) Arsenijom Jacenjukom, informoval popoludní prezidentský palác.
Štvrtkové rozhovory medzi prezidentom Janukovyčom a opozičnými lídrami priniesli len malé ústupky zo strany ukrajinskej vlády. Opozícia z nich vyjadrila sklamanie, keďže očakávala oveľa viac.

Janukovyč sľúbil len prepustenie aktivistov zadržaných počas protestov, odmietol však splniť hlavné požiadavky, ktorými sú predčasné parlamentné a prezidentské voľby, okamžité odstúpenie vlády i prezidenta ako aj zrušenie opatrení namierených proti demonštrantom, ktoré uzákonili minulý týždeň. V piatok prezident navyše avizoval, že urobí zmeny vo vláde, opozícii to však stále nestačí. Demonštrácie na Ukrajine majú už podľa vlády tri a podľa opozície až šesť obetí.

V Kyjeve to vrie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

17.42 Ukrajinec zamával veľkou austrálskou vlajkou priamo pred barikádami. Zdá sa, že k dispozícii je i litovská vlajka.

16:22 „Ak demonštranti neprepustia dvoch policajtov čo najskôr, polícia napadne Kyjevskú vládnu budovu,“ povedali policajné zdroje pre Interfax-Ukrajina.

"Ak demonštranti neprepustia rukojemníkov čo najskôr, v takom prípade polícia zaútočí,“ hovoria partneri tamojších agentúr.  

Skôr však bolo ohlásené, že demonštranti napadli troch policajtov v piatok večer. Jeden z nich utrpel ranu nožom a teraz je v nemocnici. Ďalší dvaja mali byť vzatí do Vládnej budovy.   

Ukrajinské ministerstvo vnútra požadovalo okamžité prepustenie policajtov.

Avšak demonštranti popreli, že traja policajti boli zajatí. Hovoria, že ide o sebaobranu sily, hovoria, že ide o provokáciu.

15.06 Polícia má snahu uhasiť požiar pneumatík. Práve teraz ide priamo cez barikády hustá para. Vietor stále fúka dym smerom na políciu.

15.05 Demonštranti  pridali ďalšie pneumatiky do ohňa.  Hustý čierny dym je vháňaný cez policajné zátarasy. Hasiči sa cez dym usilujú uhasiť plamene.

15:04 Polícia postupuje bližšie do centra k barikádam na Hrushevskoho ulici.

V Kyjeve to vrie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Zraneniam podľahol ďalší demonštrant

Ďalší ukrajinský demonštrant, ktorý utrpel vážne zranenia pri zrážkach s políciou, zomrel v nemocnici. Informovali o tom v sobotu úrady v Kyjeve. Jeho smrťou sa zvýšil oficiálny počet obetí na tri, podľa opozície je ich však už šesť. "Mal vážne zranenia, podstúpil niekoľko operácií, zomrel však v nemocnici," uviedla v Kyjeve hovorkyňa pre oblasť zdravotníctva.

Podľa strany Svoboda je obeťou 45-ročný Roman Senyk, ktorý pri stredajších zrážkach s políciou utrpel ťažké zranenia pľúc. Hovorca strany uviedol, že ho postrelili do hrude. Opozícia tvrdí, že počet obetí násilností, ktoré vypukli na okraji hlavnej protestnej zóny v nedeľu, jeho smrťou stúpol na šesť. Oficiálne sú však potvrdené len tri: okrem najnovšej obete sú to Ukrajinec arménskeho pôvodu a občan Bieloruska, z ktorých obaja mali strelné zranenia. Polícia však trvá na tom, že ich nezabili bezpečnostné sily.

14:58 Vyhorel autobus na Hrushevskoho ulici v Kyjeve. Tisíce demonštrantov sú v uliciach v centre Kyjeva, protestujú proti drastickým novým zákonom, ktoré zakazujú všetko. Bolo oznámené, že ďalší demonštrant, ktorý bol zranený v stredu pri strete s políciou, na následky zranení zomrel v nemocnici v Kyjeve.   

14:00 Požiar steny pneumatík a demonštranti hádžu kamene do polície na Hrushevskoho ulici. Znova je prímerie. Políciu nevidno skrz hustý dym. Stále drží rovnakú líniu, ako počas ostatných piatich dní. Protestujúci udržiavajú pravidelný rytmický krok, udierajú po  vlnitom plechu, po vyhorených autobusoch, bijú po kovových sudoch: bum, bum, bum-bum-bum. Tu a tam sa ozýva „Sláva na Ukrajine", „Sláva národu“,  „Sláva hrdinom“ a „Smrť nepriateľom“.

09:47 Ako uvádza portál en.pravda.com.ua, veľké množstvo demonštrantov už obsadilo barikády na Hrushevskoho ulici. Situácia je pokojná, bolo oznámené ďalšie prímerie. Ministerstvo vnútra uviedlo, že bol zastrelený policajt, keď sa v noci vracal domov z odľahlej štvrti Kyjeva. Ministerstvo tiež povedalo, že iní traja policajti boli napadnutí na Námestí nezávislosti, jeden bol hospitalizovaný a miesto pobytu ostatných dvoch je neznámy. Organizátori Euromaidan popierajú akúkoľvek účasť na údajnom incidente.

02:45 Expert tvrdí, že ruské bezpečnostné služby pomáhajú nasmerovať úsilie na odstránenie ukrajinskej opozície.

01:37 Pred Obolonským súdom sú demonštranti. Nikto nesmie dovnútra. Španielsky právnik z Európskej únie hovorí, že aktivistov bili, mnohých vážne zranili, mnoho z nich krívalo. Rokovania vnútri vyzerajú akoby vybavovali formality. Podľa právnika však nesúvisia s riadnou spravodlivosťou.  

01:35 Ministerstvo vnútra apeluje na ukrajinskú armádu, na pomoc so zbraňami. Protestujúci tvoria ľudskú reťaz a dávajú pneumatiky hore na protipožiarne steny.  

01:32 Horí obchod na Hrushevskoho ulici.

00:30 Ukrajinská popová hviezda Ruslana sa prihovára z pódia na Maidane. Opisuje demonštrantov ako "molodtsy" (skvelí). Hovorí, že dúfa, že ukrajinská armáda si uvedomí, na koho strane by mala byť. Hovorí, že bude na Maidane každú hodinu, aby viedla dav spievať národnú hymnu. Keď sa neobjaví, znamená to, že je na barikádach s bojovníkmi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu