Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

České súdy rozhodli v prípade korupčnej kauzy: Exposlanec Bárta je nevinný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Bývalí českí poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka s konečnou platnosťou nebudú potrestaní v údajnej korupčnej kauze. Najvyšší súd v Brne odmietol dovolanie najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana proti oslobodzujúcemu verdiktu. Neuznal ani sťažnosť ministerky v demisii Marie Benešovej, podľa ktorej bol oslobodením oboch mužov porušený zákon.

Bárta na to v rozhovore pre Českú televíziu (ČT) reagoval slovami, že teraz by bolo logické vymáhať vzniknutú škodu.

Bárta podľa obžaloby dával straníckym kolegom z Vecí verejných (VV) peniaze za lojalitu, oficiálne označované ako "pôžičky". Obvodný súd pre Prahu 5 pôvodne Bártu potrestal za podplácanie 18-mesačnou podmienkou a Škárku za podvod troma rokmi väzenia. 

Odvolací súd však rozsudok zrušil s tým, že Bárta ani Škárka nespáchali trestný čin. Najvyšší súd sa však potom znovu prípadom zaoberal - práve kvôli dovolaniu generálneho prokurátora Zemana. Ten bol veľkým kritikom obsahu obžaloby. Súdy podľa neho mali Bártu uznať za vinného z podplácania a Škárku z poškodzovania cudzích práv.

Obžaloba konkrétne tvrdila, že Bárta dal vtedajším straníckym kolegom, poslancom Škárkovi a Kristýne Kočí, 170.000 a 500.000 českých korún, aby boli voči nemu lojálni a presadzovali jeho záujmy v strane. Škárka údajne úplatok prijal a časť peňazí aj použil. Bárta, ktorý kvôli kauze odstúpil z postu ministra dopravy, sa obhajoval tým, že Škárkovi a Kočí peniaze iba požičal.

Sudca Jan Šott vlani v apríli Bártu neodsúdil na základe svedectiev Kočí a Škárku, ale na základe Bártovej vlastnej svedeckej výpovede. Bárta sa podľa sudcu snažil primäť poslancov VV k tomu, aby nehlasovali za zdanenie poslaneckých náhrad. "K spáchaniu trestného činu sa objektívne úplne doznal, ako by sa domnieval, že jeho konanie nie je trestné, a to prispelo podstatným spôsobom k objasneniu veci," uviedol sudca v odôvodnení.

Prípad sa však nakoniec skončil v prospech Bártu. Mestský súd dospel k názoru, že jeho počínanie nemožno hodnotiť ako podplácanie. "Správanie v štýle politického intrigovania nepodlieha trestnej zodpovednosti, ale zodpovednosti pred voličmi." 

Záverečnou bodkou za prípadom bolo práve rozhodnutie Najvyššieho súdu, vysvetlila ČT na svojej webovej stránke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu