Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalší politik v pasci: Šéfa Vecí verejných Víta Bártu zatkla polícia!

Vít Bárta
Vít Bárta (Zdroj: mdcr.cz)

PRAHA - Predsedu českej strany Veci verejné Víta Bártu zatkla polícia - presné dôvody zatiaľ nikto nepovedal, píše spravodajský server iDNES.cz. Spoločne s Bártom zadržala Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov aj jedného z vysokých dôstojníkov protikorupčnej polície. Špekuluje sa, že zatýkanie súvisí s vynášaním informácií od polície a tajných služieb.

Informácie o Bártovom zatknutí sa začali šíriť v noci nadnes, keď správu priniesol spravodajský server PrvniZpravy.cz. Mladá fronta DNES krátko nato zistila, že prípad si vzala na starosť Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS); jej ľudia údajne Bártu zatkli v centre Prahy, pred hotelom Four Seasons. 

GIBS rieši prípady, keď sú medzi obvinenými policajti, jej právomoc sa ale vzťahuje i na osoby civilné. Podľa MF DNES je medzi zatknutými aj jeden z dôstojníkov protikorupčnej polície - vedúci analytiky a informatiky Jan Petržílek. Ten v minulosti pracoval pre Bezpečnostnú informačnú službu.

Hovorca protikorupčnej polície informácie odmietol komentovať s tým, že médiá sa v tejto veci musia obracať práve na GIBS. Avšak ani hovorkyňa inšpekcie nechcela k prípadu čokoľvek povedať: odkázala na mestskú prokuratúru v Prahe.

Bártov advokát Oldřich Chudoba uviedol, že Bártu síce zastupuje aj v tejto veci, ale vzhľadom na to, že ide o utajované informácie, nemôže jeho zatknutie ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

Celá aféra Bártovho štvrtkového zatknutia sa podľa servera PrvniZpravy.cz údajne týka bývalého policajného riaditeľa Lessyho a jeho možného návratu do čela polície. Ten však pre iDNES.cz zainteresovanosť svojej osoby do prípadu poprel. 

"Netuším, kde sa táto súvislosť s mojou osobou vzala. Nikto ma nekontaktoval, nebol som vypočúvaný. O veci naozaj nič neviem," povedal Lessy pre webové vydanie denníka MF DNES.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu