Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chemická nehoda v Česku: Z kamiónu vytieklo 3,5 tisíca litrov nebezpečnej kyseliny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: chriskranky.com)

BRNO – Nehoda kamiónu s kyselinou chlorovodíkovou v utorok odpoludnia uzatvorila diaľnicu D1 na 175. kilometri pri českej obci Domašov v okrese Brno. Tri a pol tisíca litrov nebezpečnej chemikálie vytieklo na vozovku. Nikto neutrpel zranenia.

Hasiči v protichemických odevoch zasahovali 12 hodín. Podľa českého webu Dopravniinfo.cz bola premávka v ľavom jazdnom pruhu na diaľnici obnovená až dnes o 06.50 h, informoval spravodajský server iDNES.cz. O 07.00 h bola potom obnovená premávka v oboch jazdných pruhoch, spresnili Novinky.cz.

"Muselo tam prísť náhradné nákladné auto, aby sa preložili nádrže s kyselinou, ktoré neboli poškodené. Prebieha odťahovanie havarovanej cisterny a odpratávanie následkov havárie," vysvetlila v utorok večer hovorkyňa juhomoravskej polície Petra Vedrová. Nákladné auto skončilo v priekope krátko pred 16.00 h v smere na Prahu. Vozidlo prevážalo náklad 19.000 litrov kyseliny. Pri nehode sa poškodili štyri 1000-litrové barely, von sa dostalo podľa hasičov okolo 3500 litrov. Chemikália podľa hovorcu hasičov vytvorila hustú hmlu. Hasiči vytýčili nebezpečnú zónu a zasahovali v protichemických odevoch.

Pri nehode síce nikto neutrpel zranenia, ale kvôli úniku chemikálie zostala diaľnica v oboch smeroch uzavretá. Policajti odkláňali vodičov idúcich na Brno na 168. kilometri a v opačnom smere na 178. kilometri. Kolóny o 18.00 h merali asi štyri kilometre. O 18.30 h bola obnovená premávka v smere na Brno.

Kyselina chlorovodíková sa používa v priemysle. Koncentrovaná je veľmi nebezpečná - poleptanie môže spôsobiť veľmi vážne zranenia aj smrť. Hrozí tiež nadýchanie sa výparov. Žieravinu neutralizujú hasiči pomocou vápenných sorbentov, vysvetlil iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu