Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ľadovo krutá zima: V USA zatvorili úrady aj školy, v Poľsku až mínus 25 stupňov

Počasie v USA Zobraziť galériu (12)
Počasie v USA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Severovýchod Spojených štátov zasiahla v utorok snehová búrka a mrazivé počasie, pre ktoré zrušili v USA približne 3000 letov a zatvorili vládne úrady i školy. Informovala o tom agentúra Reuters.

 Niekoľko štátov v regióne vyhlásilo stav pohotovosti a varovalo obyvateľov pred cestovaním počas snehovej búrky a mrazov, ktoré klesli na 17 stupňov Celzia pod nulou. Federálne úrady nariadili státisícom svojich pracovníkom vo Washingtone, aby zostali doma. Mestské školy a úrady zatvorili a Biely dom dokonca zrušil tlačovú konferenciu. Najvyšší súd však pokračuje v činnosti a organizátori každoročného pochodu proti vykonávaniu interrupcií oznámili, že podujatie sa dnes uskutoční aj napriek nepriaznivému počasiu. Podľa predpovedí studený front prinesie mrazy až po Floridu.

Časť Poľska sužuje mrznúci dážď, spôsobujúci problémy v doprave i energetike

V poľskom regióne Swietokrzyskie registrovali dnes večer viac ako 27.000 domácnosti bez elektrickej energie. Tento počet sa tak v priebehu uplynulých hodín strojnásobil. Príčinou je pretrvávajúci mrznúci dážď, v dôsledku ktorého dochádza čoraz častejšie k poruchám v energetickej sieti, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na krízové centrum v Kielcach.

Technici energetických závodov sa usilujú o čo najrýchlejšie odstránenie porúch na rozvodných sieťach. Aj ich prácu však výrazne spomaľuje poľadovica. Navyše pribúdajú hlásenia o nových poruchách. Poľské železnične už avizovali, že kvôli podobným problémom nevypravia v stredu ráno vlaky na siedmich tratiach spomínaného regiónu, informovala spravodajská televízia TVN24.

Podľa nej panujú v súčasnosti v krajine výborné podmienky pre lyžiarov, podstatne horšie však pre motoristov, a to s výnimkou severných oblastí krajiny. Najhoršia bude v nasledujúcich hodinách situácia na juhu Poľska, vrátane pohraničia so SR. Vzhľadom na to polícia vyzvala vodičov, aby prispôsobili rýchlosť daným podmienkam a venovali maximálnu pozornosť šoférovaniu.

Meteorológovia predpovedajú, že v noci na sobotu klesnú teploty v niektorých oblastiach Poľska až na 25 stupňov pod bod mrazu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu