Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Slovensko prichádza zima: V Česku a Poľsku už bojujú s poľadovicou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po mimoriadne teplom období, ktoré trvá u nás od polovičky decembra, k nám zavíta zimné počasie. Obyvatelia na severe Slovenska by mali počítať s celodennými mrazmi, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Podľa aktuálnych predpovedí sa začne ochladzovať v noci z dneška na stredu 22. januára. Chladná by mala byť najmä druhá polovica týždňa. SHMÚ očakáva, že cez deň nevystúpi teplota na severe nad nula stupňov Celzia, na juhu bude mierne nad nulou. V noci však bude mrznúť na celom území Slovenska, pričom v dolinách a kotlinách môže teplota klesnúť pod mínus 10 stupňov. Snežiť by malo začať ku koncu týždňa.

Teplota v tomto netypicky teplom období atakuje dlhodobé rekordy. Mimoriadne teplým dňom bola nedeľa 19. januára, keď v Topoľčanoch namerali 14,7 stupňa Celzia a v Beluši 15,7 stupňa Celzia. Dlhodobý normál maximálnej dennej teploty je však pre túto oblasť v tomto období jeden stupeň Celzia. Situácia sa však postupne mení.

Do severnej Európy začal prúdiť studený arktický vzduch, ktorý sa postupne dostáva aj južnejšie. Cez Jadran sa postupne presúva tlaková níž, z ktorej prší aj v strednej Európe. Studený arktický vzduch, ktorý je momentálne v Poľsku a na Ukrajine, sa v najbližších dňoch presunie aj na naše územie.

Na cesty v ČR dorazila zima

Nižšie teploty a sneženie v Českej republike dnes so sebou priniesli nebezpečenstvo ľadovice a šmykľavých ciest. Navyše, dopravu môže komplikovať aj hmla. Obzvlášť opatrní by mali byť vodiči v Zlínskom, Libereckom, Stredočeskom a Ústeckom kraji vrátane diaľnice D8, píše spravodajský server iDNES.cz.

V Moravskosliezskom kraji treba jazdiť so zvýšenou opatrnosťou, najmä v horských oblastiach Beskýd a Jeseníkov. Kvôli dažďu alebo dažďovým prehánkam by cesty mohli namŕzať; teploty sa pohybujú medzi mínus jeden a plus tri stupne Celzia.

Na diaľnici alebo rýchlostných cestách smerujúcich do Poľska a na Slovensko musia vodiči počítať s dažďom so snehom. Prší alebo mrholí na väčšine územia kraja. Na niektorých miestach, obzvlášť v okrese Bruntál, je kvôli zrážkam znížená viditeľnosť, cesty sú väčšinou holé a mokré.

Na niektorých cestách v Ústeckom kraji sa tvoria ľadovica a poľadovica. Teploty v kraji sa dnes ráno pohybovali od mínus štyri do plus dva stupne Celzia.

Polícia varuje pred ľadovicou, ktorá sa môže miestami tvoriť na diaľnici D8 v úseku od Řehlovíc po Krásný Les v okrese Ústí nad Labem. Diaľnica je chemicky ošetrená, ale napriek tomu cestári varujú vodičov, aby boli opatrní. Ľadovica sa tvorí na ceste I/9 na vjazde do Jiřetína pod Jedlovou v okrese Děčín.

Ostatné cesty v kraji sú väčšinou po chemickom ošetrení zjazdné so zvýšenou opatrnosťou. Nehoda osobného automobilu komplikovala dopravu na ceste 1981 v Kadani v okres Chomutov. V Ústeckom kraji má byť dnes väčšinou zatiahnuté so snežením. Najvyššie teploty dosiahnu mínus jeden až plus dva stupne Celzia, na horách mínus tri až nula.

Dopravu v Zlínskom kraji miestami komplikujú hmly. Viditeľnosť navyše znižuje dážď alebo dažďové prehánky. Vodiči by preto mali jazdiť opatrne. Cesty v regióne sú holé a mokré, pri teplotách okolo bodu mrazu môžu ojedinele namŕzať.

V kraji je zatiahnuté, miestami fúka slabý vietor. Podľa meteorológov môžu cez deň stúpnuť teploty na sedem stupňov Celzia. Bude občasný dážď, ktorý sa na večer bude meniť na dážď so snehom a v horách na sneženie. Na stredu sľubuje predpoveď ochladenie, ráno sa bude miestami tvoriť poľadovica.

Pred ľadovicou varujú cestári aj v Libereckom kraji. Na väčšine územia sa objavuje mrholenie alebo dážď, ktoré pri teplotách pod nulou namŕzajú na cestách. Cez deň očakávajú meteorológovia teploty najviac štyri stupne nad nulou a dážď, prípadne aj dážď so snehom.

Cesty druhej a tretej triedy sú v stredných Čechách zjazdné iba so zvýšenou opatrnosťou. Teploty sa pohybujú okolo nuly, na väčšine územia prší alebo mrholí a cesty by mohli namŕzať. V niektorých okresoch, vrátane Prahy-západ, situáciu sťažujú hmly.

Dohľadnosť na cestách znižujú tiež zrážky. Vodiči by mali byť opatrní aj na diaľnici D1 a rýchlostnej ceste R1, kde padá dážď so snehom. Na väčšine územia mrholí, miestami padá dážď so snehom, upozornil iDNES.cz.    

 

Poľadovica v Poľsku aj Nemecku

Poľadovica dnes znovu spôsobila problémy vodičom i chodcom na severovýchode Nemecka, ale situácia nebola taká dramatická ako v pondelok. Väčšmi bolo postihnuté Poľsko, kde zimné počasie spôsobilo chaos.

      Záchranári v Berlíne mali v noci nadnes v súvislosti s poľadovicou 132 výjazdov, kým v pondelok to bolo až 2200 výjazdov, uviedla agentúra DPA.
      K dopravným nehodám súvisiacim s poľadovicou dochádzalo najmä na juhu spolkovej krajiny Brandenbursko. V priebehu dňa sa však situácia zlepšovala. Podľa nemeckej meteorologickej služby mrznúci dážď prejde do sneženia.
      Mrznúci dážď a poľadovica spôsobili množstvo problémov aj v Poľsku. Približne 200 cestujúcich uviazlo v dvoch vlakoch v blízkosti západopoľského mesta Ostrów Wielkopolski, pretože vyvrátené stromy a zľadovatené elektrické vedenie znemožnili vlakom pokračovať v jazde.
      Po celom Poľsku boli problémy s vlakovou dopravou. Niekde vlaky meškali až desať hodín. Vo Svätokrížskom vojvodstve v strednom Poľsku bolo dnes ráno bez elektriny vyše 7500 domácností. Elektrické vedenie sa totiž poškodilo pod váhou ľadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu