Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež František vymenuje 14 nových kardinálov

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František vymenuje 22. februára 14 nových kardinálov. Jeho voľba ukáže, akým smerom by sa mala rímskokatolícka cirkev uberať v budúcnosti. Jeho výber by mal zároveň naznačiť, aký typ duchovného si pápež predstavuje za svojho nasledovníka, napísala dnes agentúra Reuters.

Svoje rozhodnutie však František oznámi už v predstihu koncom januára, aby sa mohol včas pripraviť slávnostný obrad. V minulosti kardinálsku funkciu spravidla dostávali arcibiskupi veľkých diecéz alebo tí, ktorí stoja na čele jednotlivých vatikánskych úradov. Očakáva sa, že aj tu pápež uplatní svoj odklon od tradícií.

Momentálne je v kardinálskom kolégiu 14 voľných miest pre "kardinálov-voličov", ktorí budú oprávnení zúčastniť sa konkláve, z ktorého vzíde ďalší pápež. Cirkevné predpisy teoreticky limitujú počet týchto duchovných na 120 členov, pápež má však právo pozmeniť, alebo dokonca zrušiť tieto pravidlá.

V každom prípade, desať kardinálov-voličov dosiahne v priebehu tohto roku vek 80 rokov, takže František bude môcť vymenovať až 24 nových členov a stále ich počet bude koncom roka 120. Pápež tiež pravdepodobne vyberie nových kardinálov z rozmanitých kútov sveta. V konkláve, ktorá ho vlani zvolila, bolo totiž až 60 z Európy.

Okrem toho, že pápež pravdepodobne vymenuje výrazne mladších kardinálov, očakáva sa, že zároveň udelí čestný kardinálsky titul viacerým starším kňazom za ich zásluhy počas desaťročí cirkevnej služby. Ide najmä o teológov a akademikov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť konkláve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu