Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vandali posprejovali štokholmskú mešitu hákovými krížmi

Imam Mamut Kalfi ukazuje fotku posprejovanej mešity
Imam Mamut Kalfi ukazuje fotku posprejovanej mešity (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Polícia vo Švédsku začala pre podozrenie zo šírenia neznášanlivosti voči náboženským skupinám vyšetrovať incident, pri ktorom v noci nadnes neznámi páchatelia na vstup do mešity v centre Štokholmu sprejom nakreslili hákové kríže.

Predseda Islamského združenia vo Švédsku Omar Mustafa podľa agentúry AP uviedol, že zamestnanci mešity odhalili vandalský čin dnes ráno pri príchode do budovy. Graffiti s hákovými krížmi zverejnili na sociálnej sieti Twitter.

Najvyšší predstaviteľ moslimskej komunity vo Švédsku ďalej podotkol, že štokholmská mešita sa stáva terčom útokov rôznych vandalov pravidelne, približne dvakrát mesačne. Najnovší útok však bol vôbec prvým od roku 2000, keď mešitu otvorili, pri ktorom ju páchatelia znesvätili nacistickou symbolikou.

Polícia v Štokholme oznámila, že incident začala vyšetrovať ako trestný čin motivovaný nenávisťou voči skupine obyvateľstva, zároveň však uviedla, že nevie zatiaľ o žiadnych podozrivých.

Podľa štatistiky zverejnenej Švédskym národným výborom pre predchádzanie zločinnosti polícii v roku 2012 nahlásili približne 5500 podobných trestných činov. Približne šesť percent bolo namierených voči moslimskej komunite, napísala AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu