Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Európe vyčíňajú lavíny: Na svedomí majú najmenej 13 obetí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

INNSBRUCK/GRENOBLE/BOLZANO/BERN - Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva pretrváva v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, vo francúzskych Alpách je to dokonca ešte o stupeň vyššie riziko, ale hrozba zosuvov más snehu je aktuálna aj v ďalších európskych krajinách.

Počet obetí lavín sa v uplynulých piatich dňoch zvýšil medzičasom na najmenej trinásť, spod lavín sa vlastnými silami alebo s pomocou záchranárov dostali so zraneniami desiatky ľudí.
      
Na východe Tirolska prišiel počas víkendu o život snowboardista z Fínska, ktorý sa zrútil do 300-metrovej hĺbky v katastri obce St. Veit v okrese Lienz.
      
Dvaja mladí Taliani našli smrť v údolí Valle d'Aosta, kde lyžovali mimo zjazdoviek, ich 15-ročný krajan zahynul pod masami snehu v nedeľu v okolí Claviere.
      
Francúzski manželia zomreli na následky zranení spod lavíny napriek úsiliu lekárov v stredisku La Clusaz. Iný Francúz sa stal minulý týždeň obeťou lavíny v okolí talianskej obce Bardonecchia. Bratia 24-ročného nešťastníka čelia v tejto súvislosti vyšetrovaniu pre podozrenie zo zabitia z nedbalosti, pretože vraj majú na svedomí osudné uvoľnenie snehových más.
      
Pod lavínami vo švajčiarskych Alpách vyhasli v pondelok ďalšie tri životy.
      
Jeden z dvojice turistov, smerujúcich na končiar Büehlenhorn, prežil včera iba vďaka bezpečnostnému odstupu, ktorý duo dodržiavalo - 37-ročný muž vyviazol podľa informácií internetového vydania denníka Blick so šokom, jeho 50-ročného kolegu sa zachrániť nepodarilo.
      
Viacerí stúpenci hôr a zimných športov sa včera dostali spod lavín v kantóne Graubünden, avšak pri Arolle a Orsieres v kantóne Valais našli záchranári v pondelok v skorých večerných hodinách už iba bezduché telá dvoch ďalších obetí zosuvov lavín.
      
Dve obete lavín zaznamenali v krajine Helvétov už prvý posviatočný deň, a to v okolí zimného strediska St. Moritz a v kantóne Uri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu