Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americký súd schvaľuje odpočúvanie vykonávané NSA: Ministra spravodlivosti to teší!

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sudca okresného súdu v New Yorku dnes rozhodol, že sledovací program Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), v rámci ktorého prebiehalo hromadné odpočúvanie telefonických hovorov, bol oprávnený. Informovala o tom agentúra DPA.

Sudca William Pauley rozhodol, že program je v súlade so zákonom a zamietol žalobu podanú Americkou úniou občianskych slobôd (ACLU), ktorá sledovací program napadla pre jeho údajnú protiústavnosť. O tom, či program bude pokračovať, musí rozhodnúť Kongres a prezident, uviedol sudca a zároveň poukázal na prínos programu pri predchádzaní teroristickým útokom.

V zdôvodnení svojho rozhodnutia sudca uviedol teroristické útoky z 11. septembra 2001 a skutočnosť, ako mohol systém zhromažďovania údajov z telefonických rozhovorov pomôcť vyšetrovateľom spojiť si jednotlivé informácie ešte predtým, ako k útokom došlo. 

"Vláda sa zo svojich chýb poučila a prispôsobila sa boju s novým nepriateľom: teroristickou sieťou schopnou podniknúť útoky kdekoľvek na svete. Uskutočnila celý rad preventívnych opatrení, ktorých súčasťou je aj program zhromažďovania telefonických metadát - rozsiahlej siete, vďaka ktorej je možné nájsť spojenia tenké ako pavučina medzi osobami podozrivými z teroristickej činnosti v mori zdanlivo navzájom nesúvisiacich informácií," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia newyorského sudcu.

Sudca Pauley zamietol žalobu podanú ACLU, ktorá bola postavená na tvrdení, že hromadné odpočúvanie je v rozpore so štvrtým dodatkom ústavy Spojených štátov.

"Toto rozhodnutie nás teší," komentoval verdikt sudcu hovorca ministerstva spravodlivosti USA Peter Carr.

Právny zástupca ACLU uviedol, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu