Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Snowden po úniku tajných dokumentov NSA: Misia je už ukončená

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden uviedol, že jeho "misia je už ukončená" po úniku tajných dokumentov NSA, ktoré viedli k prehodnoteniu sledovacej politiky USA. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na denník The Washington Post.

Snowden, ktorý poskytol rozhovor v Moskve, v článku zverejnenom v noci nadnes na webovej stránke denníka uviedol, že "už zvíťazil", pretože novinári sú schopní hovoriť o zhromažďovaní obrovského množstva internetových i telefonických záznamov zo strany vlády. Bývalý spolupracovník NSA podľa vlastných slov nechce meniť spoločnosť, chce však, aby ľudia "mali slovo v tom, akým spôsobom sa im vládne," citovala AP.

Externý tím špecialistov poverený Bielym domom na preskúmanie kontroverzných sledovacích operácií NSA prezidentovi Barackovi Obamovi minulý týždeň v rozsiahlej správe odporučil implementovať nové kritériá ohľadom ďalších aktivít agentúry spojených so získavaním informácií o vlastných aj cudzích štátnych príslušníkoch.

Obama v piatok naznačil, že zváži niektoré zmeny v zhromažďovaní telefonických záznamov Američanov zo strany NSA v reakcii na obavy verejnosti o svoje súkromie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu