Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Snowden sa bojí: USA ma chcú zabiť, môžu ma otráviť či zastreliť

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Bývalý pracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden tvrdí, že Američania ho chcú zabiť a že tajná služba NSA vykonáva vo svete i priemyselnú špionáž. Podľa nemeckých mediálnych serverov to povedal v rozhovore pre nemecký verejnoprávny kanál ARD, ktorý dnes večer odvysiela vôbec prvé televízne interview Snowdena od jeho úteku do Ruska po vyzradení rozsiahlych sledovacích aktivít NSA.

"Zástupcovia (americkej) vlády ma chcú zabiť," povedal Snowden v rozhovore. Ako dôkaz svojho tvrdenia uviedol článok na internetovej platforme Buzzfeed, ktorého autorovi vraj členovia Pentagonu a NSA opisovali, že chcú Snowden zlikvidovať. 

"Títo ľudia - a sú to zamestnanci (americkej) vlády - hovorili, že by mne radi prehnali guľku hlavou alebo ma otrávili, keď by som sa vrátil zo supermarketu, a potom sledovali, ako umieram v sprche," poznamenal Snowden.

Že je údajne jeho život v ohrození, zmienil už skôr aj na webe založenom jeho podporovateľmi. "Som si vedomý, že môj život je bezprostredne ohrozený, ale nenechám sa tým zastrašiť," napísal Snowden na serveri freesnowden.is.

Americkú tajnú službu tiež obvinil z priemyselnej špionáže pre USA. "Keď sa napríklad v Siemense objavia informácie, ktoré môžu slúžiť národným záujmom Spojených štátov, ale nemajú nič spoločné s národnou bezpečnosťou, tak si napriek tomu tie informácie vezme," uviedol Snowden podľa upútavky ARD na večernú reláciu. 

Washington už skôr ale poprel, že by NSA v rámci svojho celosvetového monitorovania telefonickej a elektronickej komunikácie priemyselnú špionáž vykonávala.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder tento týždeň v rozhovore pre televíznu stanicu MCNBC naznačil, že je pripravený rokovať s právnikmi Snowdena o možnosti jeho návrate z Ruska, kde získal ročný azyl. Prípadnú amnestiu pre tridsaťročného Američana však vopred, odmietol. Snowdenova advokátka Jesselyn Radacková ale dnes návrat svojho klienta do Spojených štátov bez zaistenej amnestie vylúčila. 

Bývalý spolupracovník NSA je vo vlasti obvinený zo špionáže a krádeže dokumentov, za čo mu hrozí 25 až 30 rokov väzenia, prípadne doživotie. Americké úrady mu zrušili pas a žiadajú o Snowdenove vydanie z Ruska.

Snowden už skôr uviedol, že by sa domov vrátil rád, ale teraz to urobiť nemôže, pretože by ho tam vraj nečakal spravodlivý proces. Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov tento týždeň na ekonomickom fóre v Davose vyhlásil, že ak bude Snowden stáť o predĺženie azylu, ktorý mu v Rusku vyprší v auguste, Moskva mu ho predĺži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu