Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kuba schválila zrušenie dlhoročného zákazu dovozu zahraničných vozidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kubánska ministerská rada schválila smernice, ktoré povedú k zrušeniu 50-ročného zákazu dovozu zahraničných automobilov do krajiny. Napísal to vo štvrtok tamojší denník Granma, ktorý v noci nadnes citovala tlačová agentúra Sinchua.

Nové smernice, schválené v stredu na stretnutí kubánskeho lídra Raúla Castra a jeho kabinetu, sa takisto budú vzťahovať na motocykle, dodávky a minibusy, a to novovyrobené aj použité. Pred týmto krokom smeli dovážať vozidlá iba cudzí obyvatelia a privilegovaní Kubánci so špeciálnym povolením, ktoré vydávalo ministerstvo dopravy.

Títo ľudia budú mať aj naďalej prednosť v dovážaní a nákupe vozidiel, píše denník. Jediným obmedzením, ktoré zostane v platnosti, je skutočnosť, že ani domáci, ani cudzinci, ktorí si do krajiny dovezú vozidlo, ho nebudú môcť ďalej predať jednotlivcom.

Zákaz dovozu vozidiel do tohto ostrovného karibského štátu sa v priebehu desaťročí odrazil na celkovom vzhľade kubánskych ulíc a ciest, ktoré dnes pripomínajú automobilové múzeum. Miestni ľudia totiž vlastnia prevažne staré americké modely z 50. rokov, ktoré starostlivo udržiavajú v takmer dokonalom stave.

Toto sa však prijatím nových pravidiel týkajúcich sa otvoreného trhu môže zmeniť. Väčšina automobilov na Kube sú modely vyrobené pred rokom 1959, ktoré domáci motoristi dopĺňajú dielmi pochádzajúcimi z japonských a kórejských značiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu