Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pohlavári sľúbili vernosť svojmu lídrovi: Žijeme a zomrieme preňho

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

SOUL - Za prítomnosti najvyšších predstaviteľov krajiny a armády si Severná Kórea v utorok pripomenula druhé výročie smrti svojho lídra Kima Čong-ila. Štátna televízia priniesla zábery tisícov vojenských hodnostárov a straníckych činiteľov na športovom štadióne, ktorí búrlivým potleskom privítali Kimovho syna a nástupcu Kima Čong-una.

Súčasťou ceremónie bol aj sľub vernosti svojmu lídrovi. V následných prejavoch najvyšší predstavitelia strany a krajiny schválili úspechy KĽDR dosiahnuté za vlády Kima Čong-una. "Armáda bude podporovať nášho najvyššieho veliteľa vo všetkých búrkach. Žijeme a zomrieme preňho," povedal Čcho Rjong-hä, ktorý stojí na čele politického oddelenia ľudovej armády KĽDR a ktorý má v krajine obrovskú moc.

Spomienka sa konala len pár dní potom, čo popravili Čanga Song-Tchäka, manžela tety Kima Čong-una, ktorý zohrával kľúčovú rolu pri upevňovaní postavenia nového lídra. Podľa analytikov sa však jeho moc a vplyv stávali v štáte čoraz nenávidenejšími. Jeho odstránenie je považované za najväčší presun moci v krajine od smrti Kima Čong-ila v decembri 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu